Kad se vozači Tesla automobila uspavaju za volanom

O Autopilot opciji u okviru Tesla automobila se sve više raspravlja, a poslednjih dana je nekoliko vozača uhvaćeno kako spava tokom vožnje, što je postalo uvod u nove polemike, budući da neki veruju da su vozači postali opušteniji od kada se pojavila funkcija za poluautonomnu vožnju.

PCPress.rs Image

Ono što eksperti najčešće pominju je da Tesla Autopilot nije opcija zahvaljujući kojoj vozilo može samostalno da se kreće, te upozoravaju da je neophodno da vozač drži ruke na volanu kako bi u slučaju nužde mogao da reaguje na vreme. Kada su poslednju slučajevi usnulih vozača u pitanju očevici svedoče da se na volanu nalazila nepoznata naprava, a pretpostavlja se da se radi o spravici Autopilot Buddy koja je prošle godine zabranjena, da bi se kasnije vratila kao „držač za telefon“, kako bi zaobišla regulative.

Uređaj se koristi kako bi se „prevario“ Autopilot, budući da simulira pritisak na volan, pa izgleda kao da je vozač prisutan i da ruke drži na upravljaču. Iako Autopilot Buddy nije prošao testove, neki tvrde da uređaj ne utiče na bezbednost tokom vožnje, te da vozilo ne bi izazvalo sudar u slučaju da sprava padne sa volana, već bi vozač počeo da dobija upozorenja da vrati ruke na volan, a vozilo bi se, ako ne bi bilo reakcije, na kraju verovatno zaustavilo negde pored puta.

Pročitajte i:  Tesla priprema kompaktni crossover pod kodnim imenom „Redwood“

Iako se Autopilot navodi kao razlog za neoprezno ponašanje tokom vožnje, činjenica je da je najpre odgovoran vozač, budući da neodgovornost u saobraćaju nije ništa novo, te da je postojala mnogo pre nego što se i začela ideja o Autopilot funkciji.

Izvor: Elektrek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,