Tesla planira lansiranje FSD softvera u Kini

Tesla pokušava da registruje svoj napredni softver za pomoć vozačima “Full Self-Driving” (FSD) kod kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, prema izvorima koji su govorili za Reuters. Ovo je preliminarni korak koji bi mogao dovesti do testiranja sistema od strane zaposlenih pre nego što bude dostupan kupcima na drugom po veličini globalnom tržištu za Teslu.

PCPress.rs Image

Poseta Elona Muska i budući planovi

Vesti dolaze nakon posete izvršnog direktora Elona Muska Kini prošlog meseca, kada su zvaničnici vlade ukinuli ograničenja za korišćenje Tesla vozila, a kompanija je osigurala ugovor za prikupljanje podataka o mapiranju. FSD trenutno košta 99 dolara mesečno u SAD-u, ili 8.000 dolara za jednokratnu aktivaciju, a prema izvorima Reuters-a, u Kini bi mogao imati sličnu mesečnu pretplatu. Takođe će se suočiti sa konkurencijom kineskih proizvođača automobila kao što su BYD, Nio i Xpeng, koji već imaju napredne sisteme za pomoć vozačima dostupne u zemlji.

Trenutni FSD sistem dostupan u Kini je manje sposoban od verzije softvera u SAD-u, sličan je Autopilot sistemu kompanije koji može pomoći pri upravljanju, ali ne navigira automatski gradskim ulicama. U SAD-u, izveštaj objavljen od strane NHTSA u aprilu povezao je FSD i Autopilot sa stotinama nesreća i desetinama smrtnih slučajeva.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Tesla još nije lansirala FSD u Evropi. Kako smo pisali 2022. godine, „Da bi dobila tu dozvolu, Tesla mora uverljivo pokazati da su automobili sa FSD-om barem jednako sigurni kao i oni bez njega. Do sada, to nije postigla.”

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *