Kad veštačka inteligencija krade ideje

Prošla godina će između ostalog ostati upamćena i po brojnim AI modelima koji su komponovali muziku, slikali i kodirali, a na osnovu onoga što su naučili iz radova običnih muzičara, umetnika i programera. To bi u budućnosti mogao da bude problem.

PCPress.rs Image

Kompanije kao što su Microsoft, Adobe i GitHub implementiraju ove AI modele u svoje proizvode, a nevolja je u tome što ovi uče iz tuđih ideja. To znači da bi ono što naprave moglo da liči na tuđa autorska dela, što vodi kršenju autorskih prava. Zbog toga je sve više onih koji se pitaju da li je podučavanje sistema veštačke inteligencije na ovaj način uopšte legalno.

Odgovor naravno nije jednostavan, ali je jasno da AI modeli „svoja“ dela prave od delića tuđih. Većina umetničkih dela, te drugih kreacija, je zaštićena autorskim pravima, a kršenje se kažnjava. Sve je više umetnika koji otkrivaju da postoje AI „kolege“ koje kopiraju njihove radove, a zbog toga što su trenirane tako što su ih kreatori „hranili“ slikama i crtežima koji već postoje i nečije su vlasništvo.

Pročitajte i:  OpenAI priznaje da je nemoguće obučiti generativnu AI bez autorski zaštićenog materijala

PCPress.rs Image

Ono što naprave sistemi veštačke inteligencije za sada ne može da se zaštiti, jer mašine nemaju autorska prava. Ali mašine nisu nastale same od sebe, pa je u kreiranje, te treniranje, umešan i poneki čovek. Eksperti procenjuju da će se o kršenju autorskih prava ubuduće verovatno odlučivati na osnovu toga koliko je u proces nastanka nekog dela umešana ljudska ruka. Treniranje sistema uz pomoć dela poznatih umetnika i drugih kreatora je za sada legalno, ali je linija tanka.

Ostaje da se vidi kako će to uticati na umetnost i autorska prava, a sve valjda zavisi od toga hoće li mašine postati sposobne za kreativnost koja je više od kopiranja.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,