ERP 2024

Kako da dobijete obaveštenja kada se vaši lični podaci pojave u Google pretrazi

Da li ste ikada “guglali” sami sebe i iznenadili se starijim slikama sa društvenih mreža, korisničkim imenima i drugim zaboravljenim internet tragovima koje izbaci?

PCPress.rs Image

“Results About You” funkcija Google-a označava kada se vaš broj telefona, email ili adresa pojave u pretrazi

Možda su rezultati konkretniji, kao neka stara adresa ili čak broj telefona. Niko ne želi da njihovi lični kontakt podaci budu dostupni na internetu svima bez njihovog znanja – srećom, Google sada može da pomogne u tome.

U avgustu, Google je najavio novu funkciju za pretragu koja obaveštava korisnike kada se njihovi lični kontakt podaci pojave u Google pretrazi. “Results About You” ne samo da omogućava korisnicima da vide kada i gde se njihovi kontakt podaci pojavljuju na pretraživaču, već im takođe nudi opciju da uklone stranicu iz Google rezultata.

Kako da uključite “Results About You”:

Samo osobe sa Google nalozima mogu da uključe ovu obaveštenje, stoga se pobrinite da ste kreirali ili se prijavili na svoj Google nalog.

 • Idite na stranicu “Results About You” aktivnosti.
 • Kliknite na “Get Started” i pratite uputstva na ekranu.
 • Google će vas pitati da dodate bilo koje kontakt informacije koje želite da budu označene. Korisnici mogu dodati više imena, adresa, brojeva telefona i email-ova.
 • Potvrdite informacije i odaberite kako želite da budete obavešteni. Google može slati rezultate na email povezan sa vašim Google nalogom ili slati obaveštenja na uređaje povezane sa vašim Google nalogom.
 • Google će automatski pregledati rezultate pretrage za vaše lične informacije i obavestiće vas ako pronađe nešto. Kompanija kaže da početni pregled može potrajati nekoliko sati.
 • Možete se vratiti na stranicu “Results About You” u bilo koje vreme da biste uredili svoje kontakt informacije.
Pročitajte i:  Google traži od suda da odbaci tužbu za monopolizaciju digitalnog oglašavanja

Kako ukloniti svoje lične informacije iz pretrage:

Iako Google nema mogućnost da ukloni informacije ili slike sa sajtova koji nisu Google-ovi, može pomoći korisnicima da uklone rezultate koji sadrže njihove lične kontakt informacije sa Google pretrage.

Postoje dva načina da zatražite da Google ukloni lične informacije iz rezultata pretrage:

Putem “Results About You”:

 • Idite na stranicu “Results About You” aktivnosti.
 • Izaberite “Results to review” (Rezultati za pregled).
 • Označite plavu kutiju pored rezultata koje želite da uklonite.
 • Pošaljite zahtev.

Google će pregledati svaki zahtev u skladu sa svojim politikama za uklanjanje. Status zahteva možete videti na stranici “Results About You”, zajedno sa opcijom za poništavanje uklanjanja.

Putem Google Help Centra forme za uklanjanje ličnog sadržaja:

 • Idite na Google podršku i otvorite formu za uklanjanje ličnog sadržaja.
 • Popunite tražene informacije, uključujući vrstu sadržaja. Google može zatražiti slike ekrana, URL-ove stranica sa rezultatima pretrage i specifične termine pretrage koji su doveli do tih rezultata.
 • Kada popunite obrazac, pošaljite ga.
Pročitajte i:  Procesor Axion: Google objavljuje svoj prvi CPU baziran na Arm-u

Za dodatne informacije o Google-ovim postavkama za privatnost i kontrolama za lične informacije, posetite Google-ov Safety Center (Centar za bezbednost).

Izvor: Mashable

Facebook komentari: