Kako da izaberete eksternu bateriju za telefon?

Da vaši pametni uređaji ne bi bili „kratke pameti“, kvalitetne eksterne baterije pomoći će vam da napunite ili dopunite smartfon i tablet gde god da se nalazite.

eksterne baterije

Prazna baterija smartfona ili tableta verovatno je jedna od situacija koje najviše frustriraju svakog korisnika. Problem je još veći ako vas mobilni uređaj izda u odsudnom trenutku, pa zbog toga ne možete da obavite važan telefonski poziv, pošaljete elektronsku poštu ili proverite neki podatak na Internetu. Moguća su dva rešenja – da budete opsednuti utičnicama i brže‑bolje punite telefon i tablet kad god vam se ukaže prilika ili da „struju“ ponesete sa sobom.

Prva opcija podrazumeva opsednutost pa ćemo nju odmah odbaciti. Druga rešava problem, ali mora se voditi računa pri izboru eksterne baterije. Bilo bi neodgovorno da smartfon ili tablet koji ste platili više stotina, pa i hiljadu evra punite anonimnim baterijama spornog kvaliteta, napona i pouzdanosti. Predstavljamo vam seriju eksternih baterija  koje se mogu naći na domaćem tržištu, a predstavljaju „krem“ u svom segmentu.

Robusni snagator APC Mobile Power Pack M10BK

APC Mobile Power Pack M10BK
APC Mobile Power Pack M10BK

Schneider Electric dokazao se proteklih decenija u svom segmentu, a pred vama je najsnažnija eksterna baterija s našeg testa. APC Mobile Power Pack M10BK je naveća i najteža baterija koju smo imali pred sobom, ali je i najvećeg kapaciteta, a subjektivno i najotmenijeg izgleda. Sa ovim gabaritima i kapacitetom od 10.000 mAh možda će biti prevelika da je nosite uz znatno manji smartfon, ali zato će napuniti svaki tablet bez problema. Ona možda nije za džep i damsku torbicu, iako dolazi u sjajnoj beloj ili crnoj plastici, ali rado će se pridružiti tabletu u njegovoj futroli i uvek mu dati dodatnu snagu. Tu su dva izlaza zbirne snage 2,4 A, od kojih jedan poseduje upravo deklarisani kapacitet, dok drugi radi na 1 A. Ova kombinacija je idealna dok punite tablet ako imate potrebu da pored njega ukačite i telefon i produžite mu autonomiju dok ne stignete do strujnog priključka.

Mlađi brat Power Pack M5BK

APC Mobile Power Pack M5BK
APC Mobile Power Pack M5BK

APC Mobile ima i mlađeg brata koji se od snagatora razlikuje samo po gabaritima i kapacitetu, dok su ostale karakteristike iste. Baterija s oznakom Power Pack M5BK dolazi u kompaktnijem i jednako lepom pakovanju, možda čak i skladnijem od većeg modela, što duguje smanjenju kapaciteta na 5.000 mAh. I ona ima dva priključka zbirne snage 2,4 A, od kojih jedan ima upravo tu amperažu i služi za punjenje tableta i jačih baterija smartfona, dok druga optimizuje izlaznu snagu na 1 A pa neće opteretiti baterije većine mobilnih telefona. Sa M5BK, kao i sa M10BK, punićete najzahtevniju bateriju tek nešto sporije od strujne utičnice, za oko dva sata (smartfon) i tri časa (tablet). Ova odlika možda je i bitnija od kapaciteta. Pritom se baterija od 5.000 mAh sama puni za oko četiri časa. Kada se napuni, to ćete videti preko četiri LED indikatora, a ugrađena je zaštita da spreči prekomerno punjenje i pregrevanje ako je zaboravite na punjaču.

Pročitajte i:  Da li je potrebna katoda visoke čistoće? 

Deda Mrazov pomoćnik Case Power Urban Big

Case Power Urban Big
Case Power Urban Big

Sa oboda Severnog pola, iz Švedske, stiže nam „srednje dete“ Case Power familije po imenu Urban Big. Ova eksterna baterija dolazi s kapacitetom od 8.000 mAh, za razliku od većeg srodnika koji ima 50 odsto moćnije ćelije. To je dovoljan kapacitet da napunite bateriju tableta ili snažnijeg smartfona gde god poželite. Pritom je Urban Big skladno dizajniran da ga skoro nećete ni primetiti pored tableta, a možete ga nositi i oko ruke. To omogućava Smart Micro USB kabl koji ima namagnetisane krajeve pa kada se spoje dobijete tračicu koja ide oko zgloba. Što je još važnije, vaša baterija tableta ili smartfona biće puna u veoma kratkom vremenskom roku zbog izlazne snage od 2,4 A, ali raspoređene tako da svaki od dva izlaza može dati maksimum, odnosno deli se na ravne časti. Pritom LED indikatori obaveštavaće vas o napunjenosti baterije kako se ne bi desilo da zaboravite i nju da prikačite na struju.

Tanka a jaka Case Power Urban Go

3Ako je modelu Urban Big trebalo isto vremena da vaš uređaj napuni kao strujni priključak, Case Power Urban Go to će uraditi tek nešto sporije, ali oslanjaće se još više na mobilnost. Ova baterija po konceptu liči na većeg brata, kako dizajnom tako i karakteristikama, s tim što kapacitet od 4.000 mAh podrazumeva manje gabarite. Urban Go je debeo koliko i najmoderniji smartfoni čiju će bateriju moći da napuni do 100 odsto, dok mu za tablete možda zafali malo struje. Zato je ova baterija, kao što joj ime kaže, namenjena za punjenje u pokretu, u džepu, čak i dok razgovarate i hodate, jer će Smart Micro USB kabl kao tračica obaviti posao na najbolji način. Nešto slabija je ulazna amperaža, pa ćete je proporcionalno kapacitetu puniti nešto duže od Urban Big‑a, ali zbog neznatno manje snage to uopšte nećete ni primetiti.

Pročitajte i:  Fleksibilnost i baterije za EV 

Struja iz džepa Case Power Street Power

Case Power Street Power
Case Power Street Power

Najveću mobilnost iz Case Power porodice donosi Street Power, pa se u njemu prepliću odlike dizajna i performansi. S kapacitetom od 2.600 mAh i jedinim izlazom od 1,5 A ova baterija možda nema mogućnosti kao jači modeli, ali dimenzijama, oblikom i izborom boja svakome će prirasti za srce. Kao što joj ime kaže, može da puni telefon dok ste na ulici. Valjkasti dizajn navodi na zaključak da je namenjena mlađoj generaciji koja „zuji“ na sve strane i jednostavno nema vremena da misli o punjaču. Ova baterija je idealna za smartfone sa slabijim potrebama ili iPod i MP3 plejere jer nema moćnu izlaznu snagu. Ali zato valjak lepo leži u ruci, a tu je i rastegljiva gumena tračica. Karta više na koju su iz Case Power odigrali s ovim modelom jeste LED baterijska lampa. Smestila se na osnovu valjka, pored konektora i indikatora napunjenosti, dugme leži pod prstom pa će vam pomoći da osvetlite put u garaži ili ispred ulaznih vrata dok tražite ključeve.

Mobilnost pre svega Corto EB‑260

Najkompaktnija testirana eksterna baterija jeste Corto EB‑260. S kapacitetom od 2.600 mAh ona može da napuni bateriju srednje i manje zahtevnih mobilnih telefona, ali samo sa izlaznom snagom od 1 A, što znači da morate biti strpljivi. Međutim, glavni adut su mobilnost i funkcionalnost.

DSC_0300-whiteCorto EB‑260 težinom i dimenzijama bez problema staje u džep ili damsku torbicu, a mnoštvo boja u kojima se može pronaći govori da je namenjena za oba pola. U pokretu možete puniti svoj telefon, foto‑aparat ili MP3 plejer i to krajnje jednostavnim uređajem. Nema komplikovanih indikatora i dugmića, već je sve svedeno na dva LED svetla koja pokazuju status punjenja i pražnjenja. Samo prikačite microUSB kabl i pustite bateriju da uradi svoje, dok vi šetate. Priključite Corto EB‑260 u struju kada dođe vreme za to i sačekajte da ponovo imate na raspolaganju pun kapacitet.

Podelite snagu Corto EB‑520

LIVE (2)Kao i drugi testirani modeli, tako i Corto EB‑260 ima starijeg brata sa oznakom Corto EB‑520. Nomenklatura pokazuje da ima kapacitet od 5.200 mAh, što ga čini pogodnim za punjenje smartfona, pa i tableta, čak i istovremeno oba uređaja jer dolazi sa dva USB konektora. Izlazna snaga je zbirnih 2,1 A, s tim što nijedan džek ne daje pomenuti maksimum, već jedan ima 1,5 A, dok drugi radi na 1 A. Vreme čekanja neće biti problem, ali zato ćete morati da povedete računa o napunjenosti same baterije. Kontrolu će vam davati četiri LED indikatora, a možda je najbolje rešenje da bateriju punite noću dok spavate jer to ume da potraje sa ulaznom snagom od samo 1 A na 5 V. Ali sve ovo zaboravljate kada ste napolju a telefon se isprazni. Prikačite svoj mobilni uređaj na Corto EB‑520 i pustite ga da podeli energiju. Pritom možete koristiti uređaj bez teškoća, bilo da ste u pokretu ili sedite za stolom.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV
Model APC Mobile Power Pack M10BK APC Mobile Power Pack M5BK Case Power
Urban Big
Case Power
Urban Go
Street Power
2.600 mAh
Corto EB-260 Corto EB-520
Kapacitet baterije 1.0000 mAh 5.000 mAh 8.000 mAh  4.000 mAh 2.600 mAh 2.600 mAh 5.200 mAh
Input voltaža 5V 1,5 A (MAX) 1,5 A (MAX) 2,1 A (MAX) 1,5 A (MAX) 1 A (MAX) 1 A (MAX) 1 A (MAX)
Vreme punjenja (100%) 8 sati 4 sata 4-5 sati 3-4 sata 3 sata 3 sata 5 sati
Izlazna struja (5 V) 2,4 A ukupno (USB 1: 1 A MAX, USB 2: 2,4 A MAX) 2,4 A ukupno (USB 1: 1 A MAX, USB 2: 2,4 A MAX) 2,4 A ukupno (USB 1: 2.4 A MAX, USB 2: 2,4 A MAX) 2,1 A ukupno (USB 1: 1,5 A MAX, USB 2: 2,1 A MAX) 1,5 A MAX 1 A MAX 2,1 A ukupno (USB 1: 1 A MAX, USB 2: 1,5 A MAX)
Displej 4 LED indikatora 4 LED indikatora 4 LED Indikatora 4 LED Indikatora LED Indikator; LED lampa 2 LED indokatora 4 LED Indikatora
Povezivanje micro USB kabl (30 cm) micro USB kabl (30 cm) Smart Micro USB kabl Smart Micro USB kabl Smart Micro USB kabl micro USB kabl micro USB kabl
Dimenzije i masa 146,5×88,9×13,5 mm; 243g 106,7×63,5×15.2 mm; 136g 135×72.6×10 mm; 190g 133×72.6×6.4 mm; 128g 115×23×23 mm; 69g 90×25×25 mm; 65g 98×48×23 mm; 110g
Cena 5.900 RSD 4.400 RSD 6.490 RSD 5.190 RSD 3.290 RSD 1.300 RSD 2.400 RSD
Kontakt www.rrc.rs www.navishop.rs www.computerdream.rs

Radovan Bibić

(Objavljeno u časopisu connect 49)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,