Kako fizički uništiti hard disk?

Koliko god skladištenje podataka na razne vrste medija, kao što su CD, floppy i hard diskovi, bilo značajno, uvek postoje rizici da podaci budu zloupotrebljeni.

PCPress.rs Image

Kako tehnologija skladištenja podataka brzo napreduje i starije varijante smenjuje sigurnijim i ekonomičnijim rešenjima, kakva što su SSD-ovi i fleševi, optički hard diskovi sve više zastarevaju. Velike su šanse da ćete se naći u situaciji da stari hard disk zamenite kompaktnijim SSD-om. Tada ćete se, međutim, suočiti sa izazovom da se otarasite starih podataka, koje ste čuvali na hard disku. Kako to uraditi?

Kako uništiti hard disk?

Uvek postoji šansa da se neko dočepa vašeg starog hard diska i zloupotrebi podatke. Postoji šansa čak i ako je hard disk pokvaren. Oporaviti podatke, čak i sa formatiranog hard diska, relativno je jednostavno. Washington post piše da optički hard disk može da izdrži ekstremnije uslove, kao što su uronjenost u vodu i razbijanje. Zabeleženi su slučajevi pucanja u hard disk, kako bi se uništili podaci.

Da biste u potpunosti bili mirni, treba da 1) Sve obiršete sa hard diska 2) Fizički ga rastavite na delove

Pročitajte i:  Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Pored ovoga, preporuka je da se svaki deo izlupa i uništi. 

Šta vam je potrebno od alata?

Da biste u potpunosti uništili hard disk, trebaće vam adekvatan alat za rastavljanje. U slučaju internog hard diska, trebaće vam:

  • Torx šrafciger, za odvrtanje kućišta
  • Šrafciger sa ravnim vrhom ili nekakv alat sa suženim krajem, za otvaranje kućišta
  • Zaštitne naočare
  • Kancelarijski sigurnosni nož
  • Čekić za razbijanje delova

Kada sve ovo nabavite, povežite hard disk sa računarom, kako biste spasili podatke koji vam trebaju. Napravite rezervnu kopiju. Prvi korak u uništavanju jeste da odvojite plastično kućište od spoljnog hard diska, tako što ćete provući flet- alatku na mesto gde se spajaju kućište i hard disk. Ovo se neće odnositi na interni hard disk. Zatim odvrnite šrafove, koristeći odgovarajuću glavu.

Sada dolazimo do unutrašnjeg sadržaja hard diska. Povadite sve komponente i rastavite ih. Izvadite tanjire. Koristite zaštitne naočare! Potom počnite sa grebanjem površine, koristeći zaštitni nož. Onda čekićem razbijte tanjire.

Oprez nakon razaranja!

Kada ste završili posao, pobrinite se da otpad odložite na pravilan način, jer materijal može biti toksičan i može oštetiti vašu kožu. Najbolje je da otpatke sakupite i odnesete u centar za odlaganje elektronskog otpada!

Pročitajte i:  Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Izvor: Slashgear

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,