ERP 2024

Toshiba priprema hard diskove kapaciteta preko 30TB

Toshiba izaziva Seagate i Western Digital tvrdnjom da ima hard diskove u svojim laboratorijama koji imaju kapacitet veći od 30TB zahvaljujući primeni tehnologija skladištenja sledeće generacije.

PCPress.rs Image

Kompanija će primeniti i HAMR i MAMR tehnologije kako bi povećala kapacitet diskova na preko 30TB  Kompanija trenutno radi na hard diskovima sa heat-assisted magnetic recording (HAMR) i microwave-assisted magnetic recording (MAMR) tehnologijama, za koje kaže da će zadovoljiti rastuće potrebe data centara i provajdera cloud usluga kada uskoro budu dostupne.

Toshiba navodi da je već demonstrirala hard diskove kapaciteta 32TB sa HAMR i 31TB sa MAMR tehnologijom. Disk kapaciteta 32TB koristi 10 diskova sa kapacitetom od 3,2TB po ploči, a za koji kompanija kaže da će biti spreman za uzorkovanje sledeće godine. To verovatno znači da će stići na tržište preduzeća 2026. godine i nadamo se, kasnije i do potrošača. Disk kapaciteta 31TB koristi 11 ploča, što je prvi put da jedan disk ima više od 10 ploča. Toshiba navodi da oba diska takođe koriste shingled magnetic recording (SMR) i poboljšanu obradu signala kako bi dostigli ove kapacitete.

Pročitajte i:  Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Prema onome što možemo zaključiti, Toshibini cloud-scale enterprise diskovi trenutno dostižu kapacitet od 22TB sa MG10F serijom, koja koristi konvencionalnu strukturu od 10 diskova sa konvencionalnim magnetskim snimanjem (CMR), i hermetički su zatvoreni heliom kako bi se povećala gustina. Međutim, čini se da se svi proizvođači diskova slažu da CMR više nije održiva tehnologija za dalje povećanje gustine površine; stoga, imamo trku da se HAMR diskovi puste na tržište. Ova tehnologija je u razvoju više od decenije, a čini se da je Seagate trenutno u prednosti, jer isporučuje diskove nekim od svojih kupaca. Prošle godine, Seagate je objavio da je konačno isporučio dovoljno HAMR diskova kapaciteta 32TB da bi ostvario prihod po prvi put.

Još uvek čekamo da vidimo da li će ovi diskovi kapaciteta preko 30TB ikada stići do potrošača, jer su početni diskovi namenjeni provajderima cloud usluga čije će potrebe za skladištenjem samo rasti s vremenom. Seagate i Western Digital su u trci da budu prva kompanija koja će isporučiti disk kapaciteta 30TB za potrošače, pri čemu je Seagate najavio da počinje sa povećanjem proizvodnje HAMR diskova kapaciteta 30TB u januaru. WD već prodaje SMR diskove kapaciteta 28TB, a prema Anandtechu, uskoro se očekuje da počne sa pričom o svojim HAMR diskovima, koji bi mogli imati kapacitet od oko 36TB.

Pročitajte i:  Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Izvor: https://www.extremetech.com/computing/toshiba-is-prepping-hard-drives-with-capacity-beyond-30tb

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *