Kako instalirati javnu beta verziju iOS 17

Korisnici sada mogu lako da isprobaju novu nadogradnju iPhone-a i pre nego što zvanično stigne na jesen.

PCPress.rs Image

iOS 17 beta zahtevi i rizici

Apple je objavio javnu beta verziju iOS-a 17. Korisnici sada mogu da istraže glavne funkcije pre nego što softver zvanično stigne na jesen. Ista upustva trebalo bi da važe i za iPadOS 17 beta verziju.

Za početak, moraćete da budete sigurni da vaš hardver podržava iOS 17. Potreban je najmanje iPhone proizveden 2018.godine ili noviji, uključujući XR, XS ​​i drugu generaciju SE. Posebno je važno napomenuti da se ukida podrška za iPhone 8 i X. Ako posedujete jedan od ovih starijih modela, jednostavno ćete morati da kupite novi uređaj kako biste pokrenuli novi iOS.

Javna beta verzija iPadOS 17 zahteva određene kriterijume. Potreban je najmanje iPad šeste generacije, iPad Air treće generacije, iPad mini pete generacije, iPad Pro od 10,5 inča, bilo koji iPad Pro od 11 inča ili iPad Pro druge generacije od 12,9 inča.

Pročitajte i:  Apple AirTag stiže sledeće godine

Šta god da instalirate, važno je napomenuti da je ovo beta verzija softvera. Korisnici mogu naići na greške, čudno ponašanje sistema ili probleme sa kompatibilnošću aplikacija. Svi koji ne žele da izgube dragocene aplikacije ili podatke, bolje je da sačekaju da softver bude kompletno završen. Ako ste voljni da prihvatite rizike savetuje se da napravite rezervnu kopiju podataka preko iTunes-a ili usluge u oblaku (iCloud-a) u slučaju da u nekoj fazi treba da vratite sve podatke ako ih izgubite.

Kako instalirati javnu beta verziju iOS-a 17

Budite sigurni da ste ažurirali svoj sistem na iOS 16.4 ili noviji. iOS 16.4 je neophodan ako želite da prođete kroz proces javne beta instalacije. Možete da izvršite nadogradnju kroz podešavanja uređaja, tako što ćete izabrati kraticu General, a zatim Software Update.

Zatim, za prijavljivanje u Apple Beta softverski program koristi se Safari veb pretraživač na iPhone-u. Članstvo je besplatno. Moraćete da se prijavite pomoću glavnog Apple ID-a koji koristite na svom telefonu i zatim upisujete taj uređaj u program. Pratite uputstva i obavezno pročitajte ugovor kada se pojavi.

Pročitajte i:  Apple funkcija otkriva saobraćajne nezgode i pomaže policiji

Nakon toga, instaliranje iOS 17 beta verzije je gotovo isto kao i instalacija običnih ažuriranja. Idite u podešavanja, kartica General a zatim Software Update. Zatim, izaberite novu stavku Beta ažuriranja. Potrebno je proveriti da je Apple ID prikazan na dnu onaj koji ste koristili da biste se pridružili beta programu. Nakon prijavljivanja trebalo bi da bude prikazana opcija za instaliranje „iOS 17 Public Beta“. Zatim sledi preuzimanje i instaliranje beta verzije.

Kao i kod bilo koje druge nadogradnje iOS-a, instalacija može potrajati nekoliko minuta. Na kraju, beta će dodati aplikaciju Feedback Assistant na vaš početni ekran koja pomaže u prijavljivanju grešaka.

Apple je otkrio mnoge funkcije iOS-a 17 na WWDC-u 2023. u junu. Međutim, neće svi elementi biti dostupni u javnoj beta verziji.

PCPress.rs Image

Nekoliko funkcija neće biti omogućeno dok zvanično ne stigne iOS 17

Određena poboljšanja su ostala nepromenjena. Što se tiče aplikacije Messages stiže novi interfejs nalepnica, jednostavniji odgovori, transkripti audio poruka i čekiranja na osnovu lokacije. Deljenje je takođe lakše. Možete da delite sadržaj i kontakte tako što ćete samo približiti iPhone uređaje. Tastatura ima poboljšanu autokorekciju, predviđanja i diktiranje glasa.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI

Međutim, nekoliko funkcija neće biti omogućeno sve dok zvanično ne stigne iOS 17. Aplikacija za vođenje dnevnika Journal se ne nalazi u javnoj beta verziji. Takođe, moraćete da sačekate određenu funkcionalnost AirDrop-a, funkcionalnost kreiranje deljenja plejlisti u Apple Music-u još uvek nije dostupna.Takođe, očekuje se da će Apple napraviti manje promene oko podešavanja interfejsa u kasnijim ažuriranjima. Neće biti iznenađujuće ako će neke funkcije iOS-a 17 biti objavljene zajedno sa budućim iPhone uređajima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,