Kako izgleda pojedinačni 256GB DDR5 memorijski modul 

Micron je predstavio svoje ogromne 256GB DDR5-8800 MCRDIMM memorijske module na nedavnoj Nvidia GTC 2024 konferenciji.

PCPress.rs Image

Micron RAM je dostupan u visokim (Tall) i standardnim konfiguracijama

Ovi visokokapacitetni, dvostruko visoki moduli od 20 vati, prilagođeni su serverima sledeće generacije za veštačku inteligenciju, poput onih koji se zasnivaju na Intelovim Xeon Scalable ‘Granite Rapid’ procesorima koji zahtevaju značajnu memoriju za obuku.

Kompanija je prikazala ‘Tall’ verziju modula na GTC-u, ali takođe namerava ponuditi standardne MCRDIMM-ove odgovarajuće za 1U servere.

DIMM-ovi sa kombinovanim rangovima multiplexera

Oba tipa 256GB MCRDIMM-a izrađena su koristeći monolitne 32Gb DDR5 IC-ove. Visoki modul ima 80 DRAM čipova sa obe strane, dok standardni modul koristi pakete sa 2Hi i radiće na višim temperaturama zbog toga.

MCRDIMM-ovi, ili DIMM-ovi sa kombinovanim rangovima multiplexera, su memorijski moduli sa dvostrukim rangom koji koriste specijalni bafer kako bi omogućili istovremeni rad oba ranga.

Bafer omogućava da dva fizička ranga deluju kao da su dva odvojena modula koji rade paralelno, čime se udvostručuje performansa omogućavanjem istovremenog dohvatanja 128 bajtova podataka iz oba ranga po satu, efektivno udvostručujući performanse jednog modula. U međuvremenu, bafer radi sa kontrolerom memorije domaćina koristeći DDR5 protokol, iako na brzinama iznad onih koje su navedene standardom, u ovom slučaju 8800 MT/s.

Kupci koji žele da dođu do novih memorijskih modula neće morati dugo da čekaju. U pripremljenim napomenama za poslovni poziv kompanije prošle nedelje, Sanjay Mehrotra, izvršni direktor kompanije Micron, rekao je: “Počeli smo sa distribucijom našeg 256GB MCRDIMM modula, koji dalje unapređuje performanse i povećava DRAM sadržaj po serveru.”

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *