Kako je Google Maps postao igra

U čovekovoj prirodi je da svuda traži zabavu, pa i u online mapama. Tako je valjda nastala i igra GeoGuessr.

PCPress.rs Image

Oni koji su igrali dovoljno dugo bez problema pogađaju gde je snimljena neka fotografija iz Google Street View kolekcije. Neki u tome uspevaju za samo nekoliko sekundi. Jedan od njih je i Trevor Rainbolt koji na TikTok-u ima preko 2,6 miliona pratilaca, a samo zato što je dobar u pomenutoj igri. U rekordnom roku (za nekoliko sekundi) prepoznaje iz kog je dela sveta neka slika s Google mape, što mnoge izgleda zabavlja.

GeoGuessr je dakle jednostavna igra koja se igra u pregledaču. Korisnik može da igra sam ili s drugim igračima. Anton Wallén ju je napravio još 2013. godine, a postala je popularna tek 2020, u vreme pandemije.

Do jula 2022. godine okupila je oko 40 miliona igrača. Opisuju je kao edukativnu alatku za one kojima škripi geografija, jer korisnici uče sve i svašta o drugim zemljama – arhitekturu, pravila vožnje, pismo, zastave, upoznaju floru i faunu i još mnogo toga.

Pročitajte i:  Google dodaje Max, Peacock i Angry Birds u automobile  

U igru se umešala i veštačka inteligencija kada su eksperti sa Stanford univerziteta kreirali poseban model mašinskog učenja. Sistem je u početku pogađao oko 40% GeoGuessr lokacija, ali je vrlo brzo napredovao toliko da mu je pošlo za rukom da pobedi najboljeg igrača Rainbolta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,