BIZIT plus

Kako koristiti Stolen Device Protection

Stolen Device Protection je funkcija koju Apple nudi kako bi sprečio potpuni gubitak Apple ID-a ako su iPhone i lozinka ukradeni. Evo kako je postaviti.

PCPress.rs Image

Kako funkcioniše ovaj vid zaštite?

Ranije je lopov mogao da sazna lozinku osobe putem socijalnog inženjeringa ili špijuniranja, ukrasti osobin iPhone i brzo ga zaključati iz Apple ID-a osobe. Nakon što su se pojavili izveštaji o takvim problemima, Apple je radio na funkciji koja pomaže u smanjenju rizika od potpunog gubitka nakon što je iPhone ukraden.

Od verzije iOS 17.3, Apple je korisnicima omogućio način da umanje pretnju potpunog gubitka Apple ID-a. Lopov više ne može pristupiti kritičnim informacijama ili promeniti lozinke bez biometrijske autentifikacije, omogućavanjem zaštite od ukradenog uređaja. 

Kako omogućiti zaštitu od ukradenog uređaja

 • Otvorite aplikaciju Settings i dodirnite “Face ID & Passcode” (Face ID i lozinka).
 • Prekidač za Stolen Device Protection nalazi se otprilike na sredini stranice.
 • Uključite funkciju i pročitajte Apple-ova uputstva o funkciji.

To je to – Stolen Device Protection je uključena. Međutim, šta je taj prekidač promenio širom iOS-a mnogo je složenije.

Pročitajte i:  Apple WWDC 2024 zakazan za 10. jun

Na osnovu korišćenja ove funkcije, korisnici ne bi trebalo da primete razliku u svakodnevnom radu svog iPhone-a. To je posebno tačno kada su u značajnim lokacijama poput posla ili kuće gde funkcija nije aktivna.

Šta radi Stolen Device Protection

Stolen Device Protection uklanja povratnu lozinku prilikom pristupa kritičnim delovima Apple ID-a ili postavki uređaja. Takođe primenjuje sigurnosno kašnjenje kada korisnik pokuša da promeni posebno osetljive informacije, poput lozinke Apple ID-a.

Normalno, određene radnje će zatražiti od korisnika Face ID ili Touch ID. Ako se biometrija ne autentifikuje, korisnik će biti upitan za lozinku.

Kada je omogućena Stolen Device Protection, za sledeće je potrebna biometrijska autentifikacija bez povratne lozinke:

 • Korišćenje lozinki ili lozinki sačuvanih u Apple Passwords
 • Podnošenje zahteva za novu Apple Card
 • Pregled virtuelne kartice Apple Card
 • Isključivanje Lost Mode režima
 • Brisanje svih sadržaja i postavki
 • Preduzimanje određenih radnji s Apple Cash i štednjom u Wallet
 • Korišćenje metoda plaćanja sačuvanih u Safariju
 • Korišćenje iPhone-a za postavljanje novog uređaja
Pročitajte i:  Budući Samsung Galaxy satovi - kvadratni 

To znači da lopov sa vašim iPhone-om i lozinkom ne može pristupiti ovim postavkama. Svaka od njih mogla bi dovesti do značajnog finansijskog gubitka ili kompromitovanja Apple ID-a korisnika.

Funkcije koje nisu navedene u gornjem spisku još uvek će imati opciju povratne lozinke, poput autentifikacije Apple Pay-a. Međutim, FDIC osiguranje će pokriti prevarne troškove ako lopov koristi Apple Pay. 

Apple dodaje još jedan sloj zaštite za posebno osetljive postavke i kontrole – jednosatno kašnjenje. Ako je korisnik van pouzdane lokacije i pokuša da promeni sledeće postavke, biometrijsko skeniranje, praćeno satnim kašnjenjem i još jednim biometrijskim skeniranjem, će se pojaviti.

 • Promena lozinke Apple ID-a
 • Ažuriranje postavki bezbednosti naloga Apple ID-a, poput uklanjanja poverenog uređaja, poverenog broja telefona, Recovery Key-a ili Recovery Contact-a
 • Promena lozinke iPhone-a
 • Dodavanje ili uklanjanje Face ID-a ili Touch ID-a
 • Isključivanje opcije Find My
 • Isključivanje Stolen Device Protection

Poverene lokacije uči iPhone i nisu adresirane od strane korisnika. Značajne lokacije poput kuće i posla koriste se kao izuzeci za Zaštitu od ukradenog uređaja. Jednosatno kašnjenje osigurava da čak i ako lopov može prevariti korisnika prilikom prvog biometrijskog skeniranja, vrlo je malo verovatno da će korisnik biti dostupan za drugo skeniranje sat vremena kasnije. Alternativno, ako lopov sazna adresu korisnikovog doma i pokuša da dođe do tamo kako bi izvršio promene bez kašnjenja, korisnik će imati dovoljno vremena da aktivira Lost Mode.

Pročitajte i:  Apple pobija svaku tvrdnju iz tužbe DOJ-a

Zaštita od ukradenog uređaja neće sprečiti krađu vašeg iPhone-a, ali može sačuvati vaš Apple ID, lozinke i finansije od lopova.

Izvor: Appleinsider

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *