Kako pokrenuti Windows 11 u Safe Mode-u radi rešavanja problema

Koliko god Windows bio sjajan, ponekad naletite na probleme i nije ih uvek lako identifikovati ili rešiti.

PCPress.rs Image

Postoje tri različite vrste Safe Modea u operativnom sistemu Windows 11

Safe Mode je korisna funkcija u ovim situacijama. Omogućava vam pokretanje sistema Windows bez učitavanja svih aplikacija i drajvera na računaru. To može pomoći da se utvrdi uzrok određenih problema ili olakša unošenje promena ako je računar neupotrebljiv u normalnom modu. Većina verzija sistema Windows ima Safe Mode, a ni Windows 11 se ne razlikuje. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da pokrenete računar u Safe Modeu u operativnom sistemu Windows 11. Postoje tri različite vrste Safe Modea u operativnom sistemu Windows 11, koje mogu biti korisne u određenim situacijama.

Osnovni Safe Mode pruža vam uobičajeni interfejs za Windows, ali sa većinom uklonjenih programa i onemogućenim nekim drajverima. To uključuje i mrežne drajvere, tako da ne možete da pristupite Internetu. Postoji i Safe Mode sa umrežavanjem ako vam je potreban Internet za rešavanje problema sa računarom. Konačno, postoji Safe Mode sa Command prompt-om, koji onemogućava Windows UI. Najnovije verzije operativnog sistema Windows znatno su olakšale pokretanje sistema u Safe Modeu. Zahvaljujući novim naprednim opcijama pokretanja, možete lakše da dođete do ovih podešavanja, bez potrebe da pritisnete taster u pravo vreme kada se računar pokreće. To je korisno, jer je prethodno tipka koju ste morali da pritisnete zavisila od toga koji laptop imate. Ova metoda, s druge strane, radi za svaki Windows 11 računar.

  • Otvorite aplikaciju Settings i na glavnoj stranici kliknite na Recovery.
  • Pored Advanced startup, kliknite Restart now.
  • Bićete preusmereni u Windows UEFI okruženje. Kliknite na Troubleshoot.
  • Na sledećoj stranici odaberite Advanced options.
  • Zatim kliknite Startup Settings i restartujte računar.
Pročitajte i:  7 jednostavnih načina da ubrzate Windows 11 besplatno

Imaćete nekoliko opcija pokretanja koje možete da izaberete pomoću tastature. Pritiskom na 4 pokrećete se u uobičajeni Safe Mode, 5 će vam pružiti Safe Mode sa umrežavanjem, a 6 će vam obezbediti Safe Mode sa Command prompt-om. Računar će se ponovo pokrenuti u Safe Modeu čim pritisnete jedan od tastera i možete se prijaviti kao i obično. Ako mislite da će vam možda trebati višestruko pokretanje u Safe Modeu, takođe možete da podesite računar da se uvek pokreće u Safe Modeu.

  • Pritisnite taster Windows i otkucajte msconfig. Pritisnite Enter da biste otvorili System Configuration tool.
  • Prebacite se na Boot tab i omogućite Safe boot.
  • Tri opcije u nastavku omogućavaju vam da odaberete između različitih varijanti Safe Modea. Minimalni je standardni Safe Mode, dok vam Alternate Shell daje Command Prompt interfejs.
  • Kliknite na dugme OK i ponovo pokrenite računar. Sada će se vaš računar prilikom svakog uključenja pokretati u Safe Modeu.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: