Kako prefabrikovani data centri pomažu globalnim hyperscalerima da zadovolje potrebu za brzinom i cenom

Neviđena potražnja kupaca za uslugama u cloudu, visokokvalitetnim streamingom, društvenim mrežama i drugim digitalnim uslugama pokrenula je rekordan konstrukcijski procvat za sve ključne hyperscalere. Karsten Winther, predsednik EMEA regije u kompaniji Vertiv u svom radu je dao stručno mišljenje u vezi odnosa prefabrikovanih data centara i globalnih hyperscalera, naglasivši, između ostalog, da je neviđena potražnja kupaca za uslugama u cloud-u, visokokvalitetnim streaming-om, društvenim mrežama i drugim digitalnim uslugama pokrenula rekordan konstrukcijski procvat za sve ključne hyperscalere.

PCPress.rs Image
Foto: Vertiv

Prema Structure Researchu, ukupni globalni hyperscale kapacitet samogradnje dosegnuće 13.117 megavata (MW)u 2022. godini, a očekuje se da će dodatnih 13.652 MW biti dodano tokom sledećih pet do 10 godina. Za to vreme menja se tradicionalni sastav prosečnog data centra. Mnogi novi načini gradnje usmereni su na efikasnost, deluju kao središte hibridnih mreža te se sve više oslanjaju na prefabrikovana modularna rešenja i dizajn.

Prefabrikovana modularna rešenja za data centre konstruiraju i integriraju kvalifikovani stručnjaci u strogo kontroliranim tvorničkim uslovima, što pomaže u skraćivanju vremenskih rokova izgradnje kada su vreme i rad na prvome mestu. Ova rešenja takođe pomažu smanjiti određene troškove projekta i poboljšati ukupne troškove vlasništva (eng. total cost of ownership – TCO) skraćujući vreme koje je potrebno za početak generiranja prihoda. U zavisnosti od arhitekture data centra, prefabrikovani modularni dizajni mogu uveliko smanjiti fizički otisak sistema koje zamenjuju.

PCPress.rs Image
Foto: Vertiv

Standardizacija naspram lokalizacije: suptilna, ali važna razlika

Veliki hyperscaleri neretko koriste standardizovane prefabrikovane dizajne data centara koji organizacijama omogućavaju projektovanje i inženjering na prednjoj strani i ponavljanje konstruisanja gde god se u svetu nalazili. Ova bi metoda mogla biti prihvaćenija u područjima kao što su Sjedinjene Američke Države ili određeni delovi Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA), gde postoji veća kohezija između različitih industrijskih praksi i pravopisa. Međutim, prilike postoje posvuda, a globalne organizacije moraju razmotriti zahteve svakog područja pre nego što u pogon puste standardizovano rešenje.

Pročitajte i:  Vertiv: UPS nove generacije

Alternativa ovom pristupu je ono što se naziva „lokalizacija“, koja podrazumeva da se standardizovani dizajn modifikuje i prilagođava kako bi bio u skladu s lokalnim zahtevima. Nakon što je rešenje lokalizovano za određeno područje, ono može pomoći u ublažavanju određenih poteškoća koje se nalaze u tradicionalnim instalacijama, kroz pojednostavljivanje usklađenosti s građevinskim kodovima, standardima i propisima.

PCPress.rs Image
Foto: Vertiv

Ispitivanje globalnog dosega prefabrikovanih modularnih data centara

EMEA  

Na području Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, glavni hyperscaleri (Amazon Web Services, Google, Meta i Microsoft) najveći su tržišni pokretači u kontekstu usvajanja prefabrikovanih modularnih rešenja za data centre. Hyperscaleri se grade u udaljenim područjima, a ti širom otvoreni prostori olakšavaju implementaciju nekih većih, standardiziranih modula. U Evropi raste zabrinutost javnosti u vezi  potrošnje resursa data centra. Kako bi pomogli u ublažavanju nekih od ovih problema, hyperscaleri u delovima ove regije koriste prilagođene elemente prefabrikovanih modula za povrat topline u data centru i pružanje daljinskog grejanja za lokalno stanovništvo. Iako će održivost i dalje biti važna tema u regiji, način i priroda transporta ovih velikih modula morskim putevima, bit će pravi izazov za postizanje istinske održivosti. Što više dobavljači opreme mogu uključiti održive materijale i metode proizvodnje u prefabrikovana rešenja, to će lakše biti uravnotežiti te elemente.

PCPress.rs Image
Foto: Vertiv

Priprema za prefabrikovanu budućnost

Istraživanje kompanije Omdia koje je obuhvatilo 228 kompanija koje upravljaju vlastitim data centrima, otkrilo je da njih 52 posto već koriste tehnologiju prefabrikovanih modularnih data centara, a čak njih 99 posto izjavilo je da će ova tehnologija biti deo njihove buduće strategije data centara. Iako se regije razlikuju u načinu na koji se ta rešenja usvajaju, dokazi su jasni: za hyperscalere tradicionalni data centri polako nestaju i blede jer prefabrikovane, modularne konstrukcije i komponente postaju pravilo.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,