ASUS ROG Strix SCAR 16 G634 – Bez premca

U ASUS-ovoj nomenklaturi ROG Strix SCAR je sinonim za najbolje. Ovogodišnje izdanje top-linije gejming laptopa stiže s naizgled nikad raskošnijom ponudom. Na test smo dobili model od 16 inča…

PCPress.rs Image

Kada god poželite najbolje kada je reč o PC računarima i laptopima, ASUS se nameće kao najuži, neretko i jedini izbor. Uvek spreman da implementira inovacije i podigne nivo kvaliteta za lestvicu više, tajvanski gigant svake godine osvežava svoje linije i ne propušta priliku da svima koji žele vrhunski kvalitet to i ponudi. Ove godine je ROG Strix SCAR linija vrhunskih gejming laptopa stigla s brojnim pomacima i unapređenjima na svakom koraku, koji praktično brišu granice između prenosivih i stonih računara. I idu korak dalje…

Nebulozni ROG

Osim po novim čipovima i hardveru, najbitniji novitet generacije 2023, kada je reč o ROG računarima, jeste Nebula HDR ekran. Reč je o mini-LED panelu, koji kombinuje najbolje iz oba sveta – fantastičnu preciznost prikaza sa crnom bojom gotovo na OLED nivou, zahvaljujući tome što je ispod površine ekrana sve izdeljeno u LED celine koje se pale i gase po potrebi, kao i veoma brzo osvežavanje, koje ovde ide do čak 240 Hz.

PCPress.rs Image

Sam ekran je u 16 : 10 razmeri, rezolucije 2560 × 1600 tačaka, s podrškom za adaptivno osvežavanje, koje je ovde G-Sync tipa zahvaljujući prisustvu vrhunske Nvidia grafike. Odnos ekrana i tela je 90 odsto, a prisutna je podrška za VESA DisplayHDR 1000 tehnologiju, te je stopostotno pokriven DCI-P3 opseg boja. Maksimalna osvetljenost ide do gotovo neverovatnih 1100 nita.

U dizajnerskom smislu, ROG Strix SCAR 16 za 2023. godinu je doneo veoma poseban stil. S jedne strane, može se reći i te kako da se on nastavlja na utabani ROG dizajn ranijih generacija, ali se sada otišlo ne jedan, već tri koraka dalje. Akcenti i gejmerski elementi definitivno ističu ovaj laptop. Strix SCAR ima RGB panel sa odsjajem, uparen sa RGB osvetljenjem na tastaturi, koje je individualno postavljeno ispod svakog tastera, te RGB trakom koja prekriva celu prednju ivicu.

PCPress.rs Image

Tu su i magnetne kapice, koje možete menjati i dodavati da učinite svoj model jedinstveno prepoznatljivim, posebno putem 3D štampe. Zadnja strana ima veliki otvor za hladnjake, koji je potpuno prekriva, što doprinosi boljem hlađenju.

Pročitajte i:  Windows 11 Notepad funkcija pomoći će vam da pišete sa sigurnošću
PCPress.rs Image

Ipak, unutrašnjost deluje posebno atraktivno pošto ovaj računar stiže s jedinstvenom poluprovidnom tastaturom koja daje uvid u moćne komponente i unutrašnjost računara. Ostavlja izvanredan efekat kako s dizajnerske, tako i s estetske strane. Sama tastatura može da izdrži više od 20 miliona pritisaka, uz podršku za prepoznavanje više simultanih pritisaka. Tu su namenske prečice i specijalne komande, a funkcije i makroi se mogu dodatno prilagoditi putem softvera. Treba istaći i još veći i za korišćenje udobniji tačped, 10 odsto veće površine u odnosu na prošlogodišnji, sa staklenim premazom koji dodatno podiže ugođaj prilikom korišćenja.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, vizuelna atraktivnost je nesporna. Svakome će upadati u oči, svako će se pitati o kakvom se računaru radi, niko neće ostati ravnodušan. A kada znate da je to samo početak te da vas pravo ushićenje čeka kada počnete s radom…

(Ne)obuzdana snaga

ROG Strix SCAR 16 G634 stiže u fenomenalnom izdanju koje će i najveće pobornike koncepta da je laptop uvek sporiji od desktopa navesti na ozbiljno razmišljanje. Računar se bazira na kombinaciji najnovije Intel mobilne platforme 13. generacije i Nvidia RTX 4000 grafike. Intel Core i9-13980HX procesor koji ga pogoni raspolaže sa čak 24 jezgra, koja dolaze u 8×P + 16×E izdanju – osam jezgara visokih performansi i 16 jezgara visoke efikasnosti, sa sposobnošću simultane obrade ukupno 32 thread-a. U zavisnosti od opterećenja, ovaj procesor radi na čitavom opsegu taktova, od „efikasne maksimalne turbo frekvencije” od 4 GHz, pa sve do maksimalnih 5,6 GHz.

Ovakvu zver, praćenu vrhunskom Nvidia grafikom, treba i ohladiti. Urađen je interni redizajn kućišta i matične ploče kako bi se unutrašnjost prilagodila novom hladnjaku pune širine, čija su rebra pomerena još bliže izduvnim otvorima radi efikasnijeg hlađenja. Rashladni element pune širine je napravljen od tri različita odeljka, okružujući matičnu ploču gusto zbijenim perajima sa čak 92 odsto većom ukupnom površinom u odnosu na prošlogodišnji model, što drastično pomaže hlađenju. Osim toga, uveden je i treći ventilator, koji se stara o GPU i VRAM sekcijama. Sistem ima čak sedam toplotnih cevi koje se staraju za brzo raspršivanje toplote.

PCPress.rs Image

Mobilno izdanje Nvidia RTX 4080 grafike se stara da svaku igru možete da pokrenete s lakoćom u fantastično velikom broju frejmova. U sistemu je prisutna integrisana Intel grafika, ali se ona koristi samo u nezahtevnim situacijama. Laptop podržava Nvidia Advanced Optimus, koji u kombinaciji s MUX prekidačem izvlači najbolje performanse u svakom scenariju, zaobilazeći potpuno integrisanu grafiku kada računar pokreće igre, smanjujući kašnjenje signala i povećavajući broj frejmova. RTX 4080 stiže sa čak 12 GB sopstvene GDDR6X memorije koja sa GPU-om komunicira preko 192-bitnog memorijskog busa, 7424 unificiranih šejdera, 58 Ray Tracing jezgara, 232 Tensor/AI jezgra i maksimalnim TGP-om od 150 W.

Pročitajte i:  Intel će lansirati nove automobilske AI čipove 

Da bi hardverska arhitektura mogla da funkcioniše kako treba, koristi se operativni sistem Windows 11. Na raspolaganju je čak 32 GB DDR5-4800 memorije i ultrabrzi PCIe SSD koji se bazira na PCI Express 4 tehnologiji. No, ovde savetujemo da razmislite dobro o tome da li vam je baš odmah potrebno 1 TB + 1 TB SSD-a (drugi slot uvek možete naknadno da dopunite) u RAID 0 modu, da li želite Windows 11 Pro ili Windows 11 Home i slično, pošto se tu otvara prostor za uštede. Srećom, za koju god opciju da se opredelite, ROG Strix SCAR 16 će isporučiti fenomenalne performanse.

Što se tiče rada u praksi, važno je reći da su korisniku na raspolaganju opcije i mogućnosti Armoury Crate softvera i unapred podešeni profili (Silent, Performance, Turbo) kojima se mogu dozirati performanse i osobine sistema, u zavisnosti od trenutnih potreba. Računar ima veliku bateriju od 90 Wh koja omogućava dvocifrenu autonomiju izraženu u satima. Podrazumevano koristi veliki 330 W adapter koji ne samo da omogućava brzo punjenje već i maksimalne performanse procesora i grafike, budući da manji adapteri jednostavno ne mogu da ponude dovoljno snage u svim situacijama kada zahtevne komponente „povuku” puno struje. Takođe, ukoliko želite da olakšate prenošenje, možete računar puniti i preko Type-C porta punjačem koji koristite i za mobilni telefon, s tim što će punjenje ići sporije, a performanse će zavisiti od odnosa koliko struje povlači računar i onoga što je takav adapter u stanju da isporuči. Tu je još puno stvari koje treba spomenuti, poput četiri odlična zvučnika s pojačalima, ASUS tehnologija poništavanja buke u onlajn komunikacijama koja se oslanja na AI i koja poništava buku i u dolaznom i u izlaznom signalu, više GameVisual profila za ekran, fenomenalno osvetljenje za one koji to vole itd.

PCPress.rs Image

Kad god pomislimo da je ASUS rekao sve što se ima reći, kompanija uspe da nas oduševi novim rešenjima i pomacima, naročito u domenu performansi i performansi po vatu energije. ROG Strix SCAR 16 je nastavio da pomera granice i u tom pogledu zaslužuje svaku pohvalu. Bez obzira na to da li želite gejming računar ili pak prosto samo snažnu mašinu koja će lako odgovoriti na sve potrebe, zamenu za desktop, ovo je definitivno dobitna kombinacija. Kako svake godine ASUS uspeva da pomeri i granice dopadljivosti, dizajna i tehnoloških implementacija, nikoga ne treba da čudi zbog čega je reč o tržišnom lideru i sigurnoj preporuci. Naravno, pod uslovom da ste u stanju da sve to ispratite finansijski… Korisna adresa: asusplus.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,