BIZIT plus

Kako pronaći IP adresu rutera

Bilo da pokušavate da se povežete sa svojim ruterom kako biste promenili postavke, ili testirate svoju mrežnu konfiguraciju, brzo ćete pronaći IP adresu svog rutera sa većine uređaja koji su na njega povezani.

PCPress.rs Image

Postoji nekoliko jednostavnih načina da je pronađete bez potrebe za novim aplikacijama

IP adresa vašeg rutera ima nizak efekat na uređaje koji se povezuju sa njim, pri čemu ovi uređaji obično dobijaju IP adresu koja je veoma slična IP adresi rutera. Međutim, ako imate više svičeva ili rutere spojene na rutere, kao što je slučaj sa mesh sistemom koji je povezan sa ruterom koju je obezbedio ISP, možda to neće biti tako jednostavno. Postoji mnogo načina da pronađete IP adresu svog rutera, ali ove opcije će vam omogućiti da to uradite bez instaliranja novih aplikacija. Ako već imate pristup svom ruteru putem neke aplikacije, možda ćete takođe moći da vidite IP adresu rutera u toj aplikaciji.

Pronalaženje IP adrese rutera na Windows-u

Na Windows-u, najjednostavniji način da pronađete svoju IP adresu je u mrežnim postavkama vašeg računara. Biće dosta IP adresa koje izgledaju vrlo slično, ali većinu vremena, IP adresa vašeg rutera završava se brojem 1. Na primer, mnogi ruteri dobijaju IP adresu 192.168.0.1 ili 10.0.0.1.

 • U Windows 11, otvorite aplikaciju Settings.
 • Kliknite na Network & Internet.
 • Kliknite na Advanced Network Setting ka dnu stranice.
 • Kliknite na Hardware and connection properties.
 • Pronađite ime vaše trenutne konekcije (verovatno Wi-Fi), i potražite vašu IPv4 ili IPv6 podrazumevanu gateway adresu.
Pročitajte i:  T-Mobile-ov novi 5G internet  

Ako se osećate udobno koristeći Command Prompt, možete uštedeti neko vreme koristeći komandu ipconfig. Možete dobiti mnogo korisnih informacija o svom računaru sa nekoliko komandi u Windows-u.

 • Otvorite Command Prompt. Postoji nekoliko načina da ga otvorite, kao što je traženje u Windows Start meniju. Drugi način je korišćenjem kombinacije tastera Windows + R, a zatim kucanje cmd i pritisnite Enter.
 • Ukucajte “ipconfig” i pritisnite Enter.
 • Pomaknite se da biste videli default gateway IP address.

Pronalaženje IP adrese rutera na Mac-u

Na Mac-u, takođe možete pronaći IP adresu rutera u mrežnim postavkama.

 • Otvorite System Settings (Postavke sistema).
 • Kliknite na Wi-Fi da biste videli vaše trenutne mreže. Koristite Network option umesto wired konekciju.
 • Kliknite na dugme koje kaže Details desno od vaše Wi-Fi mreže.
 • Na prozoru koji se otvori, pronađite IP adresu rutera nakon reči Router.

Takođe možete pritisnuti taster option i kliknuti na ikonu Wi-Fi u traci menija na vrhu ekrana. Zatim ćete videti proširene informacije o mreži, uključujući IP adresu rutera.

Pročitajte i:  T-Mobile-ov novi 5G internet  

Pronalaženje IP adrese rutera na Android-u

Slično tome, možete dobiti iste informacije sa Android-a ili iPhone-a povezanih sa mrežom. Kada ste povezani sa svojom mrežom, moći ćete videti neke informacije o konekciji kao što su IP adresa vašeg telefona, IP adresa rutera i brzina vaše konekcije.

 • Otvorite Settings.
 • Dodirnite Network & Internet. Ovaj korak može malo varirati u zavisnosti od specifične verzije Android-a vašeg telefona, pa samo potražite stranicu koja prikazuje vaše Wi-Fi konekcije i nastavite sa korakom 4 ako ove interakcije nisu potpuno iste na vašem telefonu.
 • Dodirnite Internet. Sada bi trebalo da vidite listu vaših povezanih i sačuvanih Wi-Fi konekcija.
 • Dodirnite ikonu zupčanika pored Wi-Fi mreže koju koristite.
 • Pomaknite se do Gateway-a i adrese pored njega. Neki telefoni, poput onih od Samsung-a, prikazuju ove informacije drugačije. Možete dodirnuti upravljanje rutera na Samsung telefonima da biste videli kojoj IP adresi se povezuje.

Pronalaženje IP adrese rutera na iPhone-u

Na iPhone-u, takođe možete pronaći IP adresu rutera sa stranice vaših Wi-Fi konekcija.

 • Otvorite postavke.
 • Dodirnite Wi-Fi.
 • Dodirnite “i” desno od vaše povezane mreže.
 • Pomaknite se do IP adrese rutera.

Zašto neko želi da zna svoju IP adresu?

Iako su većina rutera i povezanih uređaja dovoljno pametni da se sami nose sa većinom posla oko IP adresa, i dalje postoje neki razlozi zbog kojih biste mogli želeti da pronađete svoje IP adrese. Na primer, ako imate jedan od najboljih Wi-Fi rutera i želite da prilagodite njegove postavke, kucanje IP adrese u URL traku u veb browseru može biti najbrži način da pristupite tim postavkama. Ako ručno konfigurišete IP adresu novog uređaja, poznavanje IP adrese rutera može vam pomoći da odaberete kompatibilnu adresu. Ako želite da promenite IP adresu rutera, dobra je šansa da to možete učiniti tako što ćete se prijaviti na svoj ruter i promeniti postavke. Imajte na umu da je IP adresa vašeg rutera osnova za IP adrese vaših povezanih uređaja, pa možda morate ponovo da ih povežete ako promenite IP adresu rutera.

Pročitajte i:  T-Mobile-ov novi 5G internet  

Takođe je važno imati na umu da IP adresa rutera nije ista stvar kao IP adresa vaše internet konekcije. Ako na primer pretražite Google za “Koja je moja IP”, dobićete potpuno drugačiji rezultat. Ovo je vaša internet IP konekcija i koristi se kada se povezujete preko interneta, dok lokalne konekcije na vašoj kućnoj mreži ne moraju da idu preko interneta.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *