Data centri 2024

Pentagon dao pristup privatnoj kompaniji više od 175 miliona IP adresa

Američka vojska okrenula se neobičnoj strategiji za proveru sigurnosnih rupa u svojim mrežama, timešto je privatnoj kompaniji pružila poverenje da upravlja sa ukupno do 175 miliona IPv4 adresa. Kentik i Washington Post saznali su da je Ministarstvo odbrane ovaj posao predalo kompaniji Global Resource Systems. Kompanija je počela da upravlja adresama koje dugo ne miruju 20. januara, ali je taj broj brzo rastao tokom ovih poslednjih tri meseca.

PCPress.rs Image

Sprečavanje neovlašćene upotrebe vojnih IP adresa

Brett Goldstein, direktor Pentagonove odbrambene digitalne službe, rekao je za Post da je taj potez deo napora zarad proučavanja i sprečavanja neovlašćene upotrebe vojnih IP adresa. Takođe bi pomoglo uočavanju potencijalnih ranjivosti. Ministarstvo odbrane naglasilo je da i dalje poseduje IP adrese.

Nejasno je šta se tačno zvaničnici nadaju da će postići, a sama kompanija je misteriozna. GRS je osnovan tek u septembru 2020. godine, a nema čak ni javni websajt. Doug Madori iz Kentika sugerisao je da bi poplava podataka usmerena na IP adrese mogla pomoći vojsci da prikupi informacije o pretnjama ili eksploatacijama. A kada neke kineske kompanije koriste slične šeme numerisanja IP adresa za svoje interne mreže, postoji šansa da neki njihovi podaci budu usmereni u SAD. Bez obzira na obrazloženje, to bi mogao biti važan potez. Vojska bi mogla koristiti znanje pilot projekta da spreči neprijateljske vlade ili sajber kriminalce da otmu neaktivne IP adrese. Ovo takođe osigurava da SAD mogu da upravljaju IP adresama kako bi ih mogle koristiti ako žele. Koliko god ovaj potez bio čudan, možda bi bio važan u svetlu hakovanja SolarWindsa i drugih pretnji vladinim sistemima.

Pročitajte i:  Porast sajber napada širom sveta

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,