Kako su izgledali sajtovi pre 20 godina?

Kako su izgledali sajtovi pre 20 godina, kada je Internet konačno postao dostupan u Srbiji? Ne morate da palite svoj vremeplov, mi smo ih sačuvali…

Kako su izgledali sajtovi pre 20 godina

Pre tačno 20 godina PC Press je izdao knjigu “Internet” – autori su bili Dragan Sretenović, Pavle Peković i Dejan Ristanović. Bila je to prva domaća publikacija koja je detaljno opisivala globalnu Mrežu, ali smo pripremajući je želeli da uradimo i nešto više od opisa – pošto je tada malo ko imao pristup Internetu, “zarobili” smo deo Interneta na CD-ROM koji smo poklanjali uz knjigu. Tako je svaki čitalac mogao da vidi kako to čudo izgleda i zašto će jednom biti toliko značajno…

CD-ROM je nastao tako što je Dragan Sretenović napisao program – jedan od prvih crawler-a – koji je otvarao sajtove i beležio nekoliko nivoa njihovih stranica na disk. Onda smo to prikupljali, organizovali i uklapali u osnovnu prezentaciju. Bilo je tu sto nevolja, naročito zato što je disk sadržao preveliki broj fajlova pa se nije mogao napraviti ISO image korišćenjem postojećih Windows 3.11 alata.

Pročitajte i:  Galaksija: Veza sa svetom

Na kraju smo image napravili pomoću tada novog Windows-a 95, malo ga ručno modifikovali u heks editoru i najzad ga snimili na CD-R pločicu iz nekog Windows 3.11 programa. Pločica je otišla u daleki Singapur iz koga su stigli diskovi, kao prvi masovno proizvedeni kompjuterski CD-ROM u Srbiji.

Kako su izgledali sajtovi nekada davno

Kolateralna korist je u tome što disk imamo i danas, pa možemo da vam predstavimo slike nekih starih sajtova… Pogledajte koliko je promena bilo za 20 godina!

playboy-com
Playboy

 

ibm-com
IBM
etf-beograd
Elektrotehnički fakultet u Beograd

 

 

mercedes-com
Mercedes
apple-com
Apple
fon-Beograd
Fakultet organizacionih nauka

 

HP
HP
microsoft-com
Microsoft
rcub-Beograd
Univerzitet u BG

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com