Kako testirati stabilnost GPU-a: Korak-po-korak vodič

Testiranje grafičke kartice koja je instalirana na vašem računaru jedan je od najboljih načina da proverite njenu stabilnost pod opterećenjem.

PCPress.rs Image

Testiranje stabilnosti GPU jedan je od najboljih načina da proverite njen rad pod ekstremnim opterećenjem

Iako je redovno testiranje performansi GPU-a dovoljno da procenite njegov rad pod opterećenjem, stres test će staviti veće opterećenje na nju. Postoji mnogo načina da generišete opterećenje kako biste testirali stabilnost GPU-a, ali izvođenje stres testa često se preporučuje kao jednostavan i siguran način da izvršite konačni test za svoj GPU.

Stres test, ako se pitate, odličan je način da pronađete potencijalne probleme koji mogu nastati u vašoj grafičkoj kartici zbog stvari poput overclocking-a. Takođe je odličan način da rešite postojeće probleme i suzite uzrok problema. To je potpuno bezbedan postupak, jer je većina modernih GPU-ova dizajnirana da smanji radnu snagu ili čak isključi kada se dostignu kritični nivoi napajanja. Nemojte zaboraviti da možete postaviti i prilagoditi parametre unutar same stres test benchmarka ili alatke. Možete postaviti stvari poput alarma za temperaturu, prilagođenog trajanja testa i još mnogo toga, ako osećate potrebu da igrate malo sigurnije.

Pročitajte i:  Nvidia zauzima 88% tržišnog udela GPU-a, čime je Intelov uticaj sveden na minimum

Kako stres testirati svoj GPU:

Izaberite alat za testiranje i počnite

Ne manjka benchmarking i stres alatki u 2023. godini koje mogu staviti grafičku karticu na test. Jedan od njih je FurMark, koji je potpuno besplatan za preuzimanje i upotrebu na vašem računaru. FurMark je poznat po tome što gura granice grafičke kartice, a čak prikazuje upozorenje koje ukazuje da je vrlo intenzivan za GPU i može dovesti do rušenja sistema i drugih nestabilnosti. Ali možete postaviti prilagođene postavke i stvari poput upozorenja visoke temperature kako biste osigurali da ne gurate GPU preko kritičnih granica.

  • Posetite veb sajt Geeks3D i kliknite na dugme za preuzimanje da otvorite novi tab.
  • Odaberite najnoviju verziju FurMark .
  • Kliknite na dugme za preuzimanje kako biste besplatno dobili alatku sa Geeks3D servera.
  • Instalirajte i pokrenite FurMark kako biste videli mali prozor sa detaljima o prepoznatim GPU-ovima i opcijama za postavljanje unapred definisanih postavki.
  • Izaberite Settings da biste otvorili novi prozor sa naprednim opcijama i tabovima za unos prilagođenih vrednosti za stvari poput alarma za temperaturu GPU-a i trajanja testa benchmarka.
  • Kliknite na dugme za stres GPU-a da biste videli dijalog sa upozorenjima o mogućim gašenjima sistema i problemima sa stabilnošću.
  • Kliknite na dugme GO! da biste započeli stres test pomoću FurMark-a.
Pročitajte i:  Nvidia zauzima 88% tržišnog udela GPU-a, čime je Intelov uticaj sveden na minimum

Temperatura vašeg GPU-a sada će početi da raste dok je pod stresom, pa će se ventilatori pojačati, a primetićete skok u upotrebi i temperaturi GPU-a. Možete prekinuti benchmark bilo kad, zatvaranjem prozora ili pritiskom tastera Escape na tastaturi dok je prozor benchmarka selektovan.

Zaključak:

FurMark je jedna od najpopularnijih alatki za stres testiranje grafičke kartice, i među najlakšima za korišćenje. Poznato je da zagreva vašu grafičku karticu prilično pod opterećenjem, ali trebalo bi da bude u redu sve dok koristite jedan od modernih GPU-ova koji imaju mehanizme zaštite. Alternativno, možete prilagoditi postavke kako biste osigurali da imate stvari poput alarma za temperaturu omogućene, tako da uvek možete zaustaviti benchmark nakon što imate dovoljno podataka. Preporučuje se da pokrenete stres test samo kako biste testirali stabilnost. Oni koji žele da mere performanse i jednostavno testiraju svoj hardver, treba da razmotre korišćenje alatki poput Cinebench 2024.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,