Kalifornijski sud presudio da Snapchat mora da se suoči sa tužbom

Sud u Kaliforniji je presudio da Snapchat mora da se suoči sa tužbom porodica čija su deca koristila ovu aplikaciju za kupovinu fentanila.

PCPress.rs Image

Viši sud Los Anđelesa dozvolio je da se pokrene desetak tužbi od strane porodica dece koja su pretrpela predoziranje fentanilom, a koje je u nekim slučajevima bilo fatalno, protiv Snapchata.

Odluka bi mogla da oslabi pravni štit tehnološke industrije koji je poznat kao Odeljak 230.

Snapchat će morati da se suoči sa tužbom u kojoj se tereti za nemar i izazivanje smrti. Ova tužba može u velikoj meri da napravi prekretnicu u daljem radu svih tehnoloških kompanija. Naime, decenijama tehnološke kompanije koriste se širokim pravnim alatima kako bi ugušile sve tužbe koje se odnose na sadržaj. Iako su sve tehnološke kompanije pod čestim napadaima poslednjih godina upravo zbog ovakvih tema, veoma efikasno su se koristile tzv. Odeljak 230.

Odeljak 230 je pravan iza kojeg se krije uspon modernog intereneta. Zahvaljujući njemu olakšano je kreiranje e-mail, foruma i sajtova za e-trgovinu. Međutim, u slučaju ove tužbe, sud je doneo odluku prema kojoj se član 230. Zakona o pristojnosti u komuniciranju ne primenjuje i da tužba ne može da se odbaci po zakonu, jer slučaj ne traži da Snap bude odgovoran za sadržaj koji je napravio korisnik u ovom slučaju dileri droge.

Pročitajte i:  Adobe zapretio tužbom zbog "kopiranja" logoa

Snapchat može da bude tužen zbog odluke i proizvodima i poslovnim odlukama prema kojima je dozvolio da se na e-trgovini nađe droga ili proizvod koji nije legalan.

U istoj tužbi se još navodi da je Snapchat doprineo krizi mentalnog zdavlja mladih tako što nisu primenili efikasnu roditeljsku kontrolu u svojim aplikacijama i promovisali upotrebu filtera slika koji menjaju izgled korisnika na štetne načine.

U slučaju da ova tužba bude uspešna, postoje šanse da se ponovo aktiviraju brojne tužbe koje su podnete protiv Meta i koje su veoma slične po karakteru.

Izvor: cnn.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,