ERP 2024

Kalifornijski zakon će od kompanija zahtevati da obaveste klijente da li im je ukraden broj pasoša

Kalifornijski državni tužilac predstavio je nacrt zakona koji će od kompanija zahtevati da informišu klijente kada se desi krađa podataka, kao što su brojevi pasoša ili njihovi biometrijski podaci. On je naglasio da građani Kalifornije zaslužuju da imaju informaciju ako su njihovi podaci dospeli u pogrešne ruke i da nakon tog saznanja dobiju priliku da preduzmu odgovarajuće akcije.

PCPress.rs Image

Nacrt zakona dolazi kao odgovor na problem sa krađom podataka iz rezervacijskog sistema u vlasništvu Marriott-a, objavljenog u decembru, što je kompromitovalo informacije o oko 383 miliona gostiju u lancu hotela Starwood kompanije. Hakeri su ukrali više od pet miliona nešifrovanih, kao i više od 20 miliona šifrovanih brojeva pasoša. Marriott je obavestio klijente da su njihovi brojevi pasoša ukradeni, napomenuo je državni tužilac, iako zakon to nije zahtevao.

Biometrijski podaci su takođe bili ukradeni u nekoliko slučajeva. Iz američkog ureda za upravljanje osobljem (US Office of Personel Management), ukradeno je tokom 2015. godine 5.6 miliona kompleta otisaka prstiju koji pripadaju federalnim službenicima, koje je američka Vlada pripisala kineskoj špijunaži.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

Izvor: Cnet

Facebook komentari: