Kalkulator HP 12c proslavlja 30 godina upotrebe

PCPress.rs ImageRačunar verovatno menjate svakih nekoliko godina, a telefon u kraćem vremenskom periodu? Imate li u torbi ili fijoci neku stvar koju niste promenili decenijama? Nešto što i dalje jednako dobro radi kao i prvog dana kada ste je kupili?

Kalkulator koji je HP napravio pre 30 godina, 1. septembra 1981. godine, je bez mnogo fanfara i dalje u upotrebi i nezamenljiv je u finansijama. HP 12c je i dalje jedan od dva kalkulatora koji su dozvoljeni tokom polaganja profesionalnih finansijskih ispita. Zbog toga što je, u momentu kada je napravljen, bio precizniji od standarda koji su tada bili aktuelni. Takođe, ima neprikosnovenu tastaturu, veoma prijatnu za korišćenje. Sâm uređaj je dovoljno kompaktan da bi stao u džep od pantalona.

Kalkulator ima samo tri glavna dela: procesor, RAM ROM Display Driver čip (takozvani „R2D2“) i digitalni sat. Takva konstrukcija omogućuje višegodišnji rad kalkulatora, sa samo dve minijaturne baterije. Procesor računa u decimalnom umesto u binarnom sistemu i to ga čini brzim i preciznim.

Nakon 30 godina je i dalje u upotrebi zbog jednog prostog razloga: radi! Prvobitno je predviđen da traje nekoliko godina, ali je i dalje u upotrebi. Dokle? Datum ima ograničenje jer pokazuje vreme samo do 16. novembra 4096. godine. Posle toga, neće biti jednako precizan.

Pročitajte i:  Bela boja u digitalnoj štampi - ključ za najatraktivnije poslove

HP je objavio posebnu ediciju kalkulatora 12c, koji je zapravo identičan originalu, ali ima ugravirano „30th Anniversary Edition“ i serijski broj na poleđini.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,