Kalkulator HP 12c proslavlja 30 godina upotrebe

PCPress.rs ImageRačunar verovatno menjate svakih nekoliko godina, a telefon u kraćem vremenskom periodu? Imate li u torbi ili fijoci neku stvar koju niste promenili decenijama? Nešto što i dalje jednako dobro radi kao i prvog dana kada ste je kupili?

Kalkulator koji je HP napravio pre 30 godina, 1. septembra 1981. godine, je bez mnogo fanfara i dalje u upotrebi i nezamenljiv je u finansijama. HP 12c je i dalje jedan od dva kalkulatora koji su dozvoljeni tokom polaganja profesionalnih finansijskih ispita. Zbog toga što je, u momentu kada je napravljen, bio precizniji od standarda koji su tada bili aktuelni. Takođe, ima neprikosnovenu tastaturu, veoma prijatnu za korišćenje. Sâm uređaj je dovoljno kompaktan da bi stao u džep od pantalona.

Kalkulator ima samo tri glavna dela: procesor, RAM ROM Display Driver čip (takozvani „R2D2“) i digitalni sat. Takva konstrukcija omogućuje višegodišnji rad kalkulatora, sa samo dve minijaturne baterije. Procesor računa u decimalnom umesto u binarnom sistemu i to ga čini brzim i preciznim.

Nakon 30 godina je i dalje u upotrebi zbog jednog prostog razloga: radi! Prvobitno je predviđen da traje nekoliko godina, ali je i dalje u upotrebi. Dokle? Datum ima ograničenje jer pokazuje vreme samo do 16. novembra 4096. godine. Posle toga, neće biti jednako precizan.

HP je objavio posebnu ediciju kalkulatora 12c, koji je zapravo identičan originalu, ali ima ugravirano „30th Anniversary Edition“ i serijski broj na poleđini.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,