Kamere i tajni život kućnih ljubimaca

Ni životinje više ne žive tajnim životima, a zahvaljujući razvoju tehnologije i kamera koje ih prate dok su vlasnici odsutni.

PCPress.rs Image

Proizvođači opreme za kućne ljubimce zarađuju sve više, pa bi ta grana industrije do 2026. mogla da dostigne ukupnu vrednost od čak 46 milijardi dolara. Među popularne dodatke spadaju i kamere za praćenje pasa i mačaka – može da im se pristupi s udaljenosti i da se preko monitora posmatra ponašanje ljubimaca.

Kao i većina drugih uređaja koji se povezuju na Internet of Things, i ove kamere donose određene bezbednosne rizike. Problem je u tome što su smeštene u kuće korisnika, što im otvara vrata u privatne živote potencijalnih meta. Mnoge od ovih kamera dozvoljavaju zumiranje, a kako bi vlasnici što bolje videli i snimili simpatične momente iz života ljubimaca. Ta funkcija napadačima može da posluži za neke manje simpatične, veoma opasne radnje.

PCPress.rs Image

Mnogi ne razmišljaju o bezbednosti, uvereni da svetu i napadačima nemaju šta da otkriju. Ipak, pre nego što u svoje domove puste razne kamere i monitore trebalo bi da razmisle koliko je to tačno.

Pročitajte i:  Meta pooštrava bezbednost tinejdžera na Facebooku i Instagramu restrikcijama za direktnu komunikaciju

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,