BIZIT plus

Kanadske vlasti uhapsile CFO-a Huawei-ja zbog kršenja sankcija Iranu

Wanzhou Meng, CFO i zamenica predsednika kompanije Huawei, uhapšena je u Kanadi i suočena je sa izručenjem SAD-u zbog kršenja američkih trgovinskih sankcija prema Iranu.

PCPress.rs Image

Prema The Wall Street Journal-u, američki tužioci još od 2016. godine istražuju da li Huawei krši američki embargo ka Iranu. Hapšenje predstavlja kulminaciju tog istraživanja dogodilo se 1. decembra u Vankuveru, a Meng će danas biti izvedena pred kanadski sud. Kanadsko Ministarstvo pravde nije do sada komentarisalo ovaj slučaj.

Huawei je objavio informaciju da su kanadske vlasti uhapsile Meng po zahtevu SAD-a, na aerodromu, tokom presedanja na drugi let i da će biti suočena sa neimenovanim optužbama. U saopštenju takođe stoji da kompanija nije ubeđena da postoje bilo kakve osnove za njeno hapšenje, jer Huawei poštuje sve zakone i regulacije u državama gde posluje, uključujući i izvoz, kao i da postupa u skladu sa sankcijama, regulacijama i zakonima Ujedinjenih nacija, SAD-a i Evropske unije.

Kineske vlasti smatraju da je ovo samo još jedan vid pritiska SAD-a.  Već nekoliko godina Amerika vodi kampanju protiv upotrebe Huawei uređaja, za koje smatra da njihova upotreba može da bude potencijalni nacionalni bezbednosni rizik. Američka administracija se plaši da kineska vlada može da koristi Huawei mrežne uređaje za špijuniranje Amerikanaca. U tom svetlu može da se protumači i izjava republikanskog senatora iz Kanade, Ben Sasea, koji se zahvalio kanadskim vlastima na uspešno izvedenom hapšenju.

Pročitajte i:  Član LockBit ransomware grupe osuđen na četiri godine zatvora

Izvor: CNN

Facebook komentari: