Kapetan Kirk leti u svemir

12. oktobra, u 8:30 ujutru, četiri člana posade, među kojima je i Vilijam Šetner, glumac koji je u serijalu “Zvezdane staze” igrao kapetana Kirka, komandanta zvezdanog broda “Enterprajz”, biće poslati u svemir.

PCPress.rs ImageKapetan Kirk među zvezdama

Kompanija Blue Origin, avio-svemirski proizvođač, potvrdila je konačni spisak članova posade broda “New Shepard” za lansiranje NS-18, među kojima je i 90-godišnji Šatner. Na ovaj način će Bezosova kompanija pokušati da pridobije simpatije bezbrojnih generacija koje su odrastale uz Zvezdane staze i kosmičke avanture članova posade Enterprajz, kroz više generacija. Uostalom, kontrast onoga kako je čovečanstvo zamišljalo letove u svemir i ko ih danas ostvaruje, najbolje ilustruje priložena fotografija.

PCPress.rs Image

Pored kapetana Kirka, posadu čine: doktor Kris Bošuizen, bivši inženjer NASA, koji je osnovao nanosatelitsku kompaniju “Planet Labs” i Glen de Vri, član borda “Life Sciences & Healthcare” u “Dassault Systèmes” (ovo već samo po sebi zvuči kao SF). Odri Pauers, zamenica predsednika kompanije Blue Origin, biće četvrti član posade.

Na pitanje kako se oseća povodom lansiranja u svemir, Šetner je odgovorio da je dugo slušao o svemiru i da sada ide da se uveri i sam. Videćemo hoće li 90-godišnji veteran tokom leta u orbitu biti podjednako nestašan kao i na malim ekranima, kada se upuštao u avanturu za avanturom u dubokom svemiru.

PCPress.rs Image

Lansiranje će se dogoditi u Zapadnom Teksasu, na istom mestu na kojem se 20. jula dogodilo NS-17 lasniranje, u kojem je, u posadi, bio vlasnik Blue Origin-a, Džef Pezos.

NS-18 lansiranje, omogućiće posadi broda “New Shepard” da uzlete iznad Karamanove linije (tačke od 62 milje nadmorske visine), poznatoj po definiciji da odatle svemir “zvanično” počinje. Posada će osetiti nultu- gravitaciju, pre nego što kapsula počne da se vraća nazad.

Izvor: slashgear

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,