Kaspersky: Spameri se okreću starim metodama

Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab u prvom kvartalu 2013. godine, količina neželjene pošte u email saobraćaju neznatno je porasla, za svega 0,53 odsto i iznosi 66,55 odsto.

spam.jpgKoličina emailova koji u sebi sadrže neželjene dodate dokumente, takođe je naznatno porasla, dostižući 3,3 odsto, dok je pojava krađe identiteta putem emaila pala za 4,25 puta i iznosi 0,0004 odsto, navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky.

U prvom kvartalu 2013. spameri su oživeli primenu nekada popularnog metoda, koji služi za stvaranje zvuka u pozadini, koji je poznat kao „beli tekst“ Metod podrazumeva dodavanje nasumičnih delova teksta (u ovom kvartalu to su bili delovi izveštaja) u email. Slova ovih umetaka su svetlo sive boje, na sivoj pozadini i odvojeni su od glavnog teksta reklamom i ima mnogo praznih redova između. Prevaranti očekuju da filteri za spam prepoznaju ove emailove kao biltene.

Kina (24,3 odsto) i SAD (17,7 odsto) i dalje su najaktivniji distributeri spama. Južna Koreja je na trećem mestu sa udelom od 9,6 odsto. Zanimljivo je da spam koji potiče iz ovih zemalja za cilj ima različite regione: većina spamova iz Kine šalje se u Aziju, dok se junk datoteke iz SAD-a uglavnom šalju u Severnu Ameriku, npr. najveći deo može se smatrati internim spam datotekama. Neželjene poruke iz Južne Koreje, s druge strane, pre svega odlaze u Evropu.

Pročitajte i:  Najnovije nadogradnje špijunskog softvera FinFisher „posebno zabrinjavajuće“, kaže Kaspersky

„U prvom kvartalu 2013. procenat neželjene pošte u i-mejl saobraćaju oscilirao je svakog meseca. Iako je u proseku ostao praktično nepromnjen u odnosu na prethodni kvartal Očekujemo da količina spam-a ostane na istom nivou u budućnosti ili da zabeleži neznatan porast, kao razlog povećanog broja multimilionskih masovnih poruka”, prokomentarisala je Tatjana Šerbakova, viši analitičar za spam kompanije Kaspersky Lab.

„Spameri nastavljaju da privlače pažnju korisnika porukama koje šalju: koriste poznata imena, svetske događaje ili lažna obaveštenja koja navodno šalju popularni onlajn izvori. Mnogo i-mejlova sadrži linkove koji skidaju zlonamerne programe, uključujući i alatke za sigurnosne propuste. Voleli bismo da još jednom podsetimo korisnike da ne klikću na ove linkove u i-mejlovima, čak i kada se čini poznat onaj koji vam šalje poštu. Mnogo je bezbednije da pristupite adresi ručno”

Kompletan izveštaj o spamu za prvi kvartal 2013. dostupan je na securelist.com

Facebook komentari:

Tagovi: ,