BIZIT plus

Kawasaki je napravio robotsku kozu

Novi četvoronožni robot Kawasaki-ijev Bex. Predstavljen je na prošlonedeljnoj Međunarodnoj izložbi robota u Tokiju, Bex je četvoronožni robot koji je neobjašnjivo napravljen po uzoru na kozoroga, vrstu divlje koze koja je poreklom iz delova Evroazije i Afrike.

PCPress.rs Image

Dvonožni robot

Bex je izašao iz programa kompanije pod nazivom Kaleido, koji je radio na dvonožnim robotima od 2015.godine. U toku tog projekta, Kawasaki-ijevi inženjeri su odlučili da naprave robota koji bi mogao da se brzo kreće po ravnom terenu i da se kreće po nezgodnom terenu.

Na video snimku se vidi da Bex ima set točkova na kolenima, što mu omogućava da se kreće brže na glatkim površinama od glacijalnog tempa kojim se kreće dok hoda.

Bek može da ponese oko 100 kilograma tereta. Pored transporta građevinskog materijala i sličnih stvari, Kawasaki će sprovoditi daljinske inspekcije industrijskih lokacija, slično kao što Spot već radi u Hyundai fabrikama u Koreji. U skladu sa tim ciljevima, gornja polovina Bex-a je potpuno modularna, tako da ne mora da izgleda kao koza.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,