SLS raketa prvi put stigla na rampu za lansiranje

SLS raketa će izvesti završni test uoči misije Artemis I.

PCPress.rs Image

Preliminarne pripreme

NASA-in sistem za lansiranje u svemir je konačno stigao na rampu za lansiranje. Zapravo je lansiranje još uvek daleko. SLS raketa i svemirska letelica Orion, stigli su na rapmu za lansiranje svemirskog centra 39B Kennedy, na poslednji test pre posade i odložene misije Artemis I na Mesec.

Tim će sprovesti “mokru generalnu probu” koja replicira misiju pre poletanja, uključujući opterećenje pogonskog goriva, procedure odbrojavanja i ispuštanje rezervoara.

Test će pomoći NASA-i da odredi tačan ciljni datum lansiranja za Artemis I. Međutim, SLS neće tu dugo ostati, pošto agencija planira da ga vrati u zgradu za sklapanje nekoliko dana nakon testa. Tamo će ekipe ukloniti senzore za probe, dopuniti baterije, dodati teret sa “kasnim utovarom” i obaviti završne provere. Raketa će se vratiti na rampu za lansiranje nedelju dana pre pravog lansiranja, koje je predviđeno za maj.

Preliminarno raspoređivanje još uvek označava nekoliko važnih prekretnica. NASA je zvanično započela razvoj SLS-a 2011. godine i potrošila preko 23 milijarde dolara na projekat za otprilike jednu deceniju. Postavljenje na rampu za lanisranje pokazuje da investicija konačno daje plodove. To je takođe važan trenutak za Orion, koji se bliži letovima sa posadom.

Pročitajte i:  NASA odlaže Artemis misiju za septembar 2025. godine

Što je još važnije, dolazak ukazuje da će sledeće poglavlje NASA-inih istraživačkih misija uskoro početi. SLS se neće koristiti samo za misije Artemis, već se očekuje da će služiti kao NASA-in primarna raketa za istraživanje dubokog svemira tokom 2020-ih. Koliko god bile važne privatne rakete poput SpaceX-ovog Starship-a, verovatno će SLS nositi najviše istorijskih misija u godinama koje dolaze.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,