KFC će prodavati 3D štampane pohovane pileće komadiće

Popularni „chicken nuggets“, odnosno pohovani komadići piletine u KFC-u uskoro će se dobijati iz 3D štampača. Zajedno sa ruskom kompanijom 3D Bioprinting Solution, KFC radi na razvoju proizvodne linije za 3D štampanje njihovog omiljenog obroka. 3D Bioprinting Solution je razvila tehnologiju koja će „štampati“ pileće meso, upotrebom pilećih ćelija i dodatnog materijala.

PCPress.rs Image

Pojesti odštampanu piletinu

KFC planira da ovu kompaniju snabdeva svim sastojcima, kao što su prezle i začini, kako bi odštampana piletina imala ukus i izgled i teksturu kao da je ispržena u KFC-ovim restoranima. S obzirom da će se upotrebljavati materijal životinjskog porekla, ovo neće biti vegetarijanski proizvod, mada KFC u pojedinim svojim restoranima nudi i takve varijante.

Iz KFC-a je stiglo obaveštenje da će ovakva proizvodnja biti ekološki prihvatljivija od proizvodnja standardne piletine. Time će se ostvariti smanjenje emisije gasa i trošiće se manje energije, u odnosu na klasičan metod uzgoja pilića na farmama.

Inače, 3D bioprinting tehnologija prvo se koristila u medicini, ali danas se sve više primena otkriva u proizvodnji hrane. Yusef Khesuani, suosnivač 3D Bioprinting Solutions kompanije naveo je da će ovako proizvedena piletina biti pristupačnija od prave i da će kooperacija sa KFC-om pomoći da se i njihovi drugi štampani proizvodi nađu na tržištu hrane.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,