PC Press Studio

Kina gradi istraživački park namenjen razvoju AI

Kina planira da izgradi tehnološki park od 2,1 milijardi dolara posvećen razvoju veštačke inteligencije (AI), javila je državna agencija Xinhua. Park će biti izgrađen u roku od pet godina i biće smešten u predgrađu Mentougou u zapadnom Pekingu, i prostiraće se na 54,87 hektara.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će tehnološki park privući oko 400 preduzeća i da će stvoriti ukupan godišnji prihod veći od sedam milijardi dolara. Cloud, biometrija i takozvano duboko učenje koje je osnova AI, biće u fokusu novog parka. Takođe će imati i 5G mobilni internet, super kompjuter i cloud usluge. Vesti prate objavu kineske vlade iz jula 2017. godine koja je postavila planove da zemlja postane svetski lider u tehnologiji veštačke inteligencije do 2030. Peking se nada da će pomoći da se ubrza komercijalizacija AI u Kini u oblastima poput pametnih gradova.

Park u Pekingu biti razvijen od strane kompanije Zhongguancun Development Group koja će tražiti partnerstvo u kineskim i inostranim univerzitetima, istraživačkim institutima i velikim preduzećima kako bi uspostavili veliki broj istraživačkih centara u parku, koji će uključivati laboratoriju za veštačku inteligenciju “na nacionalnom nivou”.

Pročitajte i:  Tesla povlači više od 1,1 milion automobila u Kini

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,