BIZIT plus

Kina izbacuje AMD i Intel procesore iz vladinih računara

Kina je uvela smernice koje zabranjuju korišćenje američkih procesora AMD-a i Intela u državnim računarima i serverima. Nova pravila takođe blokiraju Microsoft Windows i proizvode stranih baza podataka u korist domaćih rešenja, označavajući najnoviji potez u dugotrajnom tehnološkom trgovinskom ratu između dve zemlje.

PCPress.rs Image

Samo domaći proizvođači su odobreni

Vladine agencije sada moraju da koriste „sigurne i pouzdane“ domaće zamene za AMD i Intel čipove. Lista uključuje 18 odobrenih procesora, uključujući čipove kompanije Huawei. Nova pravila, uvedena u decembru i tiho primenjena nedavno, mogla bi imati značajan uticaj na Intel i AMD. Kina je činila 27% Intelove prodaje od 54 milijarde dolara prošle godine i 15% prihoda AMD-a od 23 milijarde dolara.

Ovi potezi su najagresivniji kineski do sada da ograničavaju upotrebu tehnologije koju su izgradile SAD. Prošle godine, Peking je zabranio domaćim firmama da koriste Micron čipove u kritičnoj infrastrukturi. U međuvremenu, SAD su zabranile širok spektar kineskih kompanija, od proizvođača čipova do vazduhoplovnih kompanija. Bajdenova administracija je takođe blokirala američke kompanije poput NVIDIA da prodaju veštačku inteligenciju i druge čipove Kini.

Pročitajte i:  Apple još uvek rezervisan prema Kini

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *