Steam olakšava deljenje biblioteka, ali postoji rizik od zabrane zbog varanja

Valve je u 18. marta osvežio Steam Family Sharing i Steam Family View.

PCPress.rs Image

Zabrana za jednog člana porodice znači zabranu za vlasnika igre, bez obzira na to da li su prekršili pravila ili ne

Sada nazvan Steam Families, ova kombinovana i unapređena funkcija omogućava korisničkim grupama od šest osoba da igraju igre jedni drugima, čuvaju svoje sačuvane fajlove i postignuća, kao i da igraju online istovremeno. Na prvi pogled, Steam Families beta izgleda kao da olakšava deljenje biblioteka mnogo više nego pre. Ali, sa velikom moći deljenja dolazi i velika odgovornost, i ako jedan član “porodice” pogreši i bude banovan iz igre, isto se dešava i vlasniku te igre.

Stari Steam Family Sharing okvir je samo jednoj osobi dozvoljavao pristup biblioteci u isto vreme. Steam Families ukida tu restrikciju: Sada, ako igrate igru iz biblioteke vaše sestre, vaši roditelji mogu odabrati drugu igru iz te biblioteke i igrati je istovremeno. Ako dve osobe žele da igraju istu igru istovremeno, dve osobe u porodici moraju posedovati igru – iako nije bitno ko je vlasnik igre. Na primer, ako su vaš otac i sestra kupili kopije igre Dave the Diver, vi i vaša mama možete je igrati istovremeno, jer postoje dve kopije igre u vašoj zajedničkoj biblioteci.

Pročitajte i:  Pet novih Steam igara koje verovatno niste primetili

Govoreći o roditeljima, Steam Families uvodi nove roditeljske kontrole i “izveštaje o vremenu igranja”. Staratelji mogu unapred odabrati kojim naslovims njihova deca mogu pristupiti, postaviti granice vremena igranja na satnoj ili dnevnoj bazi i ograničiti pristup Steam prodavnici, forumima zajednice ili četu sa prijateljima. Deca mogu zatražiti dodatno vreme igranja ili pristup funkcijama, a staratelji mogu privremeno ili trajno odobriti ili odbiti te zahteve. Deca koja imaju pristup Steam prodavnici takođe mogu staviti naslove u svoju korpu za kupovinu i poslati zahtev za kupovinu na telefon svog staratelja, gde staratelj može odabrati da li će kupiti (ili odbiti) željenu igru jednim klikom.

Ove funkcije zajedno čine za fleksibilnije iskustvo deljenja biblioteka. Ali igre nisu jedina stvar koju ćete deliti sa svojom porodicom ovde. Ako neko ko pristupa vašoj biblioteci bude banovan iz igre zbog varanja ili nekog drugog ozbiljnog prekršaja, vi – originalni vlasnik te igre – takođe ćete biti banovani. Valve ne detaljiše ovu politiku u svom saopštenju ili FAQ stranici. Ipak, vlasnici licenci igara verovatno se smatraju odgovornim za svoje “goste” (i, shodno tome, prekršaje svojih gostiju).

Pročitajte i:  Pet novih Steam igara koje ste verovatno propustili (18. mart 2024)

Steam Families takođe uvodi nekoliko ključnih zaštitnih mera kako bi sprečio korisnike da prelaze iz jedne biblioteke u drugu. Kada se pridružite porodici, možete napustiti i ponovo se pridružiti koliko god puta želite, ali moraćete da sačekate celu godinu pre nego što napravite ili se pridružite novoj porodici. Slot koji ostavite iza sebe takođe mora proći jednogodišnji “hladnjak”, pre nego što neko drugi može zauzeti vaše mesto.

Valve kaže da su Steam Families namenjene do šest “bliskih članova porodice”. Kompanija namerava da prati upotrebu Steam Families tokom vremena, omogućavajući joj da “prilagodi zahteve za učešće u Steam porodici… kako bi održala upotrebu u skladu sa ovim namerama”. Za sada, ne izgleda da će Valve tražiti adrese članova porodice ili proveravati IP adrese, ali to se može promeniti u bilo kom trenutku.

Steam Families je trenutno u beta fazi. Oni koji su zainteresovani za novi okvir moraju se prijaviti putem opcije “Client Beta Participation” u meniju “Interface Settings”.

Pročitajte i:  Nova mobilna igra 'Ludo: Animal Heroes' predstavlja najnoviji naslov koji dolazi iz Srbije 

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *