Kina izdvaja 40 milijardi dolara za svoju industriju čipova

Nastavljaju se trgovinske sankcije Sjedinjenih Država prema Kini.

PCPress.rs Image

Kreiranje instrumenata za proizvodnju čipova

Sjedinjene Američke Države žele sve više da ograniče Kinu u proizvodnji čipova. Međutim, to neće biti tako lako. Kina planira da pokrene fond s ciljem jačanja svoje poluprovodničke industrije. Kina ima za cilj prikupljanje 300 milijardi juana (41 milijarde dolara). Prethodna dva fonda su prikupila 138,7 milijardi juana (19 milijardi dolara) 2014. godine i 200 milijardi juana (27 milijardi dolara) 2019. godine.

Očekuje se da će oko 60 milijardi juana (8 milijardi dolara) doći iz kineskog ministarstva finansija. Ostali donatori još nisu poznati, iako su prošli sponzori uključivali China Telecom i China National Tobacco Corporation. Veći deo samog fonda će se posebno fokusirati na kreiranje instrumenata za proizvodnju čipova.

Ove novosti stižu samo nekoliko dana nakon što je kineska kompanija za elektroniku, Huawei, objavila svoj novi pametni telefon, Mate 60 Pro, sa svojim domaćim čipovima. Huawei se udružio sa proizvođačem čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) kako bi stvorio novi čip Kirin 9000s. Napredna 7nm tehnologija SMIC-a omogućuje da Mate 60 Pro ima brzine preuzimanja veće od onih koje se viđaju u tipičnim 5G telefonima.

Pročitajte i:  Apple zabrinut zbog Kine

Mate 60 Pro je predstavljen kao moćan uređaj, sa sopstvenim čipovima i tehničkim rešenjima koje je razvila kompanija Huawei, što ukazuje na nezavisnost Kine u proizvodnji čipova. Kina nastoji da ostane nezavisna u svojoj tehnološkoj infrastrukturi. Međutim, druge zemlje poput SAD, Holadnije i Japana pokušavaju da ograniče Kini pristup tehnološkim resursima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,