Kina koristi veštačku inteligenciju kako bi predvidela buduće zločine

Kina se koristi tehnologijom i veštačkom inteligencijom kako bi pomogla vlastima da spreči zločin pre nego što je počinjen. Prema Financial Times-u, vlasti koriste tehnologiju za prepoznavanje lica i tako istražuju šablone kretanja mogućih počinilaca zločina. Svi podaci koje sakupe, koriste se kako bi dali policiji određene podatke o osobi koja je sumnjiva. Firma iz Guangzhou-a, Cloud Walk testirala je prepoznavanje lica koja beleži kretanje osobe. Zasniva se na tome gde neko ide, kada, i tako se izračunava potencijalni rizik.

PCPress.rs Image

Softver ove kompanije povezan je sa preko pedeset gradova i prefektura, i može pratiti sve osobe koje izgledaju sumnjivo. Kina nije prva koja koristi ovu tehnologiju, takva tehnologija za predviđanje zločina godinama postoji u Los Angeles-u i Milan-u. Ali, ovaj razvoj događaja u Kini je zanimljiv zato što vlada koristi arhive podataka svojih građana kako bi predvidela ko bi mogao počiniti zločin.

U Kini postoji 176 nadzornih kamera i očekuje se da se taj broj poveća. Cloud Walk će isto tako obeležiti ljude koji su imali prethodne sukobe s vlastima. Tehnologija će pratiti pojedince visokog rizika i obavestiće policiju kad se pojave na ključnim mestima. Ova tehnologija uveliko zavisi od veštačke inteligencije koja se koristi kako bi se prepoznali šabloni i izdvojili sumnjivi ljudi iz grupe. Druga kineska kompanija UniView tvrdi da može da izdvoji sumnjiva lica na osnovu bihevioralne analize i alarmira policiju ukoliko se pojavi osoba sa crne liste. Kina uveliko koristi tehnologiju prepoznavanja, da identifikuje pešake koji prelaze kada je crveno svetlo. Ovo nas podseća na Minority Report.

Pročitajte i:  SAD i Kina se sastaju u Ženevi kako bi razgovarali o AI

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,