BIZIT plus

Kina negira ulogu u hakerskom napadu na kanadsku vladu

PCPress.rs Image

Kineska vlada negira bilo kakvo učešće u sajber-napadu na kanadsku vladu, iako je napad izveden s kineskog servera. „Kineska vlada odlučno se protivi hakerisanju i drugim kriminalnim radnjama“, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Ma Džaosu. „Uostalom, Kina je žrtva kompjuterskog hakerisanja, te je tvrdnja da podržavamo hakerisanje bez osnova.“

Vlasti u Kanadi su posle napada bile prinuđene da ukinu pristup internetu hiljadama zaposlenih u kanadskom ministarstvu finansija. Napadači su se predstavljali kao federalni predstavnici i slali mejlove tehničkom osoblju, prevarivši ih da im odaju ključne lozinke za pristup vladinim mrežama. Svrha napada je bila krađa poverljivih dokumenata. Takođe su prevarili žrtve da otvore zaražene dokumente ‒ recimo, slali im uverljive pozivnice za predstojeće događaje od nekog predstavnika kompanije znajući da će žrtve otvoriti zaraženi atačment i da će im kompjter biti hakerisan. Takvi kompjuteri postali su odskočna daska za špijuniranje zato što su hakeri vršljali po žrtvinim mrežama u potrazi za podacima.

Takva tehnika već se godinama uspešno koristi protiv američkih vladinih agencija. Mnogi veruju da su takvi napadi deo dirigovanog pokušaja špijunaže kineske vlade, ali to je gotovo nemoguće dokazati. Kina se često koristi kao međustanica za razne vrste sajber-napada i moguće je da je i najnoviji napad prosto samo koristio kineske servere.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,