Kina primorava kompanije na reviziju podataka

Od sledećeg meseca, Kina će zahtevati da neke kompanije sa velikom količinom korisničkih podataka dobiju odobrenje regulatora pre nego što ti podaci budu dostupni u inostranstvu.

PCPress.rs Image

Kina pooštrava regulativu u svim tehnološkim sektorima

Proces revizije bezbednosti mreže, koji je prvi put predložen prošle godine, sprovešće sve moćnija Kineska administracija za sajber prostor (CAC) 15. februara, dok zemlja nastavlja da pooštrava regulativu u svom domaćem tehnološkom sektoru.

Internet platforme koje drže lične podatke više od milion korisnika moraju da se prijave za pregled bezbednosti mreže kod regulatora pre nego što sprovedu inicijalnu javnu ponudu (IPO) u inostranstvu.

Pravila su namenjena kompanijama koje obavljaju aktivnosti obrade podataka koje mogu uticati na nacionalnu bezbednost, saopštio je CAC.

Ako regulator utvrdi da aktivnosti obrade podataka kompanije ne ugrožavaju nacionalnu bezbednost, može se nastaviti sa daljim prenosom podataka u inostranstvo.

Peking je uveo niz novih propisa o tehnološkom sektoru tokom protekle godine jer želi da zavlada moć giganata u zemlji i iskoreni antikonkurentsko ponašanje.

Pročitajte i:  Prva baterija za domet od 1.000 km 

Podaci su bili ključni fokus vlade. Kina je prošle godine usvojila svoj prvi veliki zakon o zaštiti podataka.

Zemlja je takođe otvorila svoju prvu reviziju sajber bezbednosti prošle godine u istrazi giganta Didi koji se bavi prevozom, samo nekoliko dana nakon IPO-a u SAD.

Kompanija je navodno izazvala gnev regulatora tako što je uvrštena u SAD bez prethodnog pregleda. U decembru, Didi je rekao da će ukloniti sa Njujorške berze i umesto toga ciljati na Hong Kong.

Hong Kong je postao popularna destinacija za kineske tehnološke IPO-e usred sve veće regulative i neizvesnosti oko mogućnosti kineskih firmi da se kotiraju u inostranstvu.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,