BIZIT plus

Kina u borbi protiv zavisnosti od video igara

Briga o tome koliko vremena mladi ljudi provode ispred kompjutera prisutna je u skoro svim delovima sveta, a posebno u Kini gde su zvaničnici objavili i nove regulative koje bi trebalo da utiču na gejming navike mlađe populacije.

PCPress.rs Image

Kineska vlada planira da u kontrolisanju ljubitelja video igara ode još dalje, te da objavi jasne smernice za to koliko je deci i mladima dozvoljeno da ostanu ispred računara. Tako novi zakoni mlađima od 18 zabranjuju igranje video igara između 10 sati uveče i 8 ujutru, te im je tokom radnih dana dozvoljeno 90 minuta video igara, dok se vikendom taj period povećava na 180 minuta. Mlađi igrači su u obavezi da koriste prava imena, a ograničavaju im se i sredstva koja mogu da potroše na kupovinu proizvoda u okviru neke igre. Predstavnici vlasti tvrde da su ove mere neophodne kako bi se stalo na put zavisnosti od video igara, koja vodi do oštećenja vida, te loših rezultata u školi.

PCPress.rs Image

Neki eksperti se sa ovim merama ne slažu, budući da još uvek nije utvrđeno šta je tačno zavisnost od video igara. Svetska zdravstvena organizacija smislila je 2018. godine „gejming poremećaj“ kao dijagnozu, ali je novi termin naišao na kritike, najviše zbog toga što nedostaju metode kojima b se ovo stanje utvrdilo. Jasno je da u video igrama može da se preteruje kao, uostalom, i u svim drugim aktivnostima, ali nije sigurno da je nova dijagnoza ono što bi problem moglo da reši, posebno zbog toga što su mladi gejmeri sposobni da nađu zaobilaznice oko neke zabrane, te, na primer, iskoriste VPN kako bi sakrili svoju pravu lokaciju.

Pročitajte i:  Supermarket Simulator: Igra koja simulira život

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,