BIZIT plus

Kineska AI kompanija pronalazi izgubljene pse na osnovu otiska njuške

Megvii, kineski AI startap, koji vladu te zemlje snabdeva AI softverom za prepoznavanje lica koji se koristi za praćenje građana, širi svoje polje interesovanja, te pored ljudskih planira i tehnologiju za identifikovanje lica kućnih ljubimaca.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da je kompanija razvila program koji je treniran tako da izgubljene pse identifikuje prema otiscima njuški, koji su jedinstveni isto kao i ljudski otisci prstiju. Tako korisnici preko Megvii aplikacije mogu da registruju svoje pse tako što im preko kamere skeniraju njušku. Aplikacija traži da se njuška fotografiše iz nekoliko uglova, a iz kompanije tvrde da je tačnost identifikacije 95%, te da su već 15 hiljada pasa ujedinili sa vlasnicima koje su izgubili.

Tehnologija prepoznavanja lica za kućne ljubimce postaje sve više raširena tokom poslednjih nekoliko godina, a koncept se prvobitno koristio za prepoznavanje ugroženih vrsta u divljini. Tako i u Sjedinjenim Američkim Državama postoji slična platforma – Finding Rover – koja takođe koristi tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi locirala izgubljene mačke i pse. Kineska kompanija tvrdi da će njihova aplikacija služiti i za druge stvari osim pronalaženja izgubljenih ljubimaca, te će se, na primer, u saradnji sa vladom koristiti i za praćenje nesavesnih vlasnika koji svoje ljubimce čuvaju u neadekvatnim uslovima.

Pročitajte i:  AI testira reklame za vozila

Izvor: The Verge

Facebook komentari: