BIZIT plus

Kineska centralna banka blokirala transakcije kriptovalutama kako bi smanjila “rizike”

Narodna banka Kine saopštila je da su transakcije kriptovalutama nezakonite, rekavši da one nemaju status zakonskog sredstva plaćanja i da stoga ne mogu cirkulisati kao valuta na tržištu.

Kineska centralna banka blokirala transakcije kriptovalutama kako bi smanjila “rizike”

Kripto transakcije se sada smatraju kriminalnom aktivnošću u Kini

U saopštenju, banka je navela da su bitkoini i druge transakcije virtuelnom valutom poremetili ekonomski i finansijski poredak, doprinoseći porastu nezakonitog prikupljanja novca i drugih kriminalnih aktivnosti. Kina je rešila da ozbiljno suzbije nezakonite finansijske i kriminalne aktivnosti povezane sa virtuelnim valutama, zaštitivši pritom sigurnost imovine ljudi u skladu sa zakonom i ulažući sve napore da održi ekonomski i finansijski poredak i društvenu stabilnost.

Kineska vlada je u maju počela da izdaje upozorenja o trgovini kriptovalutama, a u junu je banka poručila finansijskim institucijama da prestanu sa obradom transakcija u digitalnoj valuti. Jedan od glavnih razloga kineskog suzbijanja kriptovaluta je količina energije potrebna za rudarenje kriptovaluta. Kina je usred energetske krize koja je već pogodila mnoge druge industrije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: