BIZIT plus

Kineska Chang’e 5 letelica krenula nazad na Zemlju

Kina je 24. novembra poslala još jednu misiju na Mesec, a cilj je ovoga puta bio da se na Zemlju donesu uzorci sa ovog nebeskog tela. Chang’e-5 je 1. decembra konačno stigla do Zemljinog satelita, te se bezbedno spustila na njegovu površinu, da bi 3. decembra ponovo uzletela.

PCPress.rs Image

Robotska letelica Chang’e-5 krenula je 24. novembra sa lansirne stanice Wenchang uz pomoć rakete Long March 5, a očekuje se da se na Zemlju vrati sredinom decembra. Tako bi ova misija trebalo da donese uzorke sa Meseca, što se poslednji put dogodilo pre 40 godina, kada su američke i sovjetske ekspedicije donele materijal sa zemljinog satelita. Kina bi tako trebalo da postane treća zemlja koja je uspela u ovom poduhvatu, a misija se opisuje kao vrlo kompleksna.

PCPress.rs Image

Robotska kapsula Chang’e-5 uspela je da prikupi uzorke. Uz pomoć lendera se iz oblasti Oceanus Procellarum podigla već 3. decembra, noseći prvi sveži materijal još od 1976. godine. Šest minuta kasnije se našla u mesečevoj orbiti. U sledećoj fazi bi uzorci trebalo da se prebace u kapsulu koja se vraća na Zemlju, a u sklopu je Chang’e-5 orbitera. Povratak na Zemlju će potrajati 112 sati, a misija će u poslednju fazu ući nakon što se uzorci premeste u kapsulu za povratak.

Pročitajte i:  Kina poziva svoje kompanije da kupuju domaće čipove

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,