BIZIT plus

NASA roveri za površinu Meseca

Izgradnja i testiranje su završeni na CADRE roverima, koji će zajedno mapirati površinu Meseca kao tehnički demo kako bi pokazali obećanje misija sa više robota. Trio malih rovera koji će istraživati Mesec u sinhronizaciji jedan sa drugim kreće se ka lansiranju. Inženjeri NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Južnoj Kaliforniji nedavno su završili sa sastavljanjem robota, a zatim su ih podvrgli nizu testova kako bi se uverili da će preživeti svoju strašnu raketnu vožnju u svemir i svoja putovanja u nemilosrdnom lunarnom okruženju. 

PCPress.rs Image

Deo tehnološke demonstracije pod nazivom CADRE (Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration), svaki rover na solarni pogon je veličine kofera za ručni prtljag. Roveri i pripadajući hardver biće instalirani na lender koji ide ka Mesečevom Reiner Gama regionu. Provešće dnevne sate lunarnog dana – što je ekvivalent oko 14 dana na Zemlji – izvodeći eksperimente autonomnim istraživanjem, mapiranjem i korišćenjem radara koji prodire u zemlju koji će viriti ispod površine Meseca

Cilj je da se pokaže da grupa robotskih svemirskih letelica može da radi zajedno na izvršavanju zadataka i snimanju podataka kao tim bez eksplicitnih komandi kontrolora misije na Zemlji. Ako projekat uspe, buduće misije bi mogle da uključuju timove robota koji se rašire kako bi vršili istovremena, distribuirana naučna merenja, potencijalno kao podršku astronautima

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Inženjeri su uložili duge sate u probnu vožnju rovera i razradili greške kako bi završili hardver, prošli testiranje i pripremili ga za integraciju sa lenderom. 

„Bili smo u preopterećenju pripremajući ovu tehnološku demonstraciju za njenu lunarnu avanturu“, rekao je Subha Komandur, menadžer projekta CADRE u JPL. „Prošli su meseci skoro non-stop testiranja, a ponekad i ponovnog testiranja, ali naporan rad tima se isplati. Sada znamo da su ovi roveri spremni da pokažu šta tim malih svemirskih robota može da postigne zajedno. 

 Iako je lista testova opsežna, najbrutalniji uključuju ekstremne uslove okoline kako bi se osiguralo da roveri mogu da izdrže teškoće na putu koji predstoji. To uključuje zaključavanje u termalnoj vakuum komori koja simulira uslove bez vazduha u prostoru i njegove ekstremne tople i hladne temperature. Hardver se takođe pričvršćuje na poseban „sto za šejker“ koji intenzivno vibrira kako bi se uverio da će izdržati putovanje van Zemljine atmosfere. 

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *