ERP 2024

Kineska policija može da zahteva korisničke podatke od internet provajdera

Od novembra, internet provajderi u Kini će biti u obavezi da otkriju podatke istorije pretrage internet korisnika ukoliko osoblje javne bezbednosti smatra da su povezani sa sajber bezbednošću. Pored ovoga, policija će da ima pravo da vrši i inspekciju internet provajdera.

PCPress.rs Image

Neki od ovih podataka mogu biti i registracioni podaci korisnika, a inspektori će imati pravo i da sprovode mere predostrožnosti prema kompanijama protiv sajber napada i širenja nelegalnog sadržaja. Menadžeri moraju da se pridržavaju bilo kog zahteva za dostupnost informacija kako bi se identifikovale moguće greške i problemi u vezi sa bezbednošću mreže. S druge strane, policija zauzvrat mora da unapred obavesti kada će inspekcija biti obavljena, kako bi se izbegle potencijalne štete tokom inspekcije.

Novo pravilo dolazi skoro dve godine nakon zakona o sajber bezbednosti koji se primenjivao za inostrane kompanije, što je tada izazvalo zabrinutost u Kini jer je vlast imala pristup velikom broju podataka. Usred jedne intervencije na internetu , policija je zatvorila korisnike zbog lične WeChat konverzacije. U međuvemenu, kompanija Apple je izgradila data centar za čuvanje podataka kineskih internet korisnika, kojim upravlja državna telekomunikacijska kompanija China Telecom, što je izazvalo kitike.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: