Kineski proizvođači telefona u problemima

Proizvođači pametnih telefona iz Kine će, po svemu sudeći, zabeležiti dvocifreni pad i tokom druge polovine 2020. godine, tvrdi Digitimes Research. Dok je prva polovina tekuće godine bila veoma turbulentna usled COVID-19 pandemije, druga polovina ne daje značajne znake napretka. Glavni problemi su ekonomska situacija prouzrokovana pandemijom, kao i generalna situacija na nekim velikim tržištima, budući da se pandemija širom sveta zahuktava umesto da se smiruje. Tipičan primer bi bile Sjedinjene Države.

PCPress.rs Image

Velika četvorka u problemima

Top 4 proizvođača iz Kine – Huawei, Oppo, vivo i Xiaomi – su izvestili da čak 82.3% njihove prodaje čini prodaja na domaćem tržištu, odnosno na području Narodne Republike Kine. Problemi sa izvozom, sankcije koje su nametnute kompaniji Huawei vezane za upotrebu Google operativnih sistema, ali i ograničenja vezana za hardver koji se koristi u mobilnim telefonima.

Posmatrajući kvartalne rezultate, vidi se da su isporuke u drugom kvartalu bile 157 miliona primeraka, 43.3% više nego u Q1, ali 15.2% manje u odnosu na isti period prošle godine. Od pomenutih velikih imena, samo je Huawei zabeležio rast isporuka, i to od 2.1%. Oppo i vivo su doživeli jednocifreno-procentualni pad, dok je najveći udar pretrpeo Xiaomi. Naime, pad prodaje telefona kompanije Xiaomi iznosi čak 27.1%.

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

Kineske kompanije i maloprodaje očekuju da se tržište oporavi s pristizanjem veoma pristupačnih 5G telefona. Prema trenutnim procenama, u drugoj polovini godine bi trebali da se po prvi put pojave ultra-pristupačni 5G telefoni, čija bi cena trebala da se kreće oko 150 dolara. Digitimes Research zaključuje da je povratak na brojke iz 2019. godine praktično nemoguć, posebno zbog neveselih prognoza u pogledu stanja globalne ekonomije, te se može očekivati da će to i dalje uticati na tražnju za mobilnim telefonima.

Izvor: Digitimes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,