BIZIT plus

TSMC zaustavlja isporuke čipova za Huawei

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., odnosno TSMC, najveći svetski proizvođač čipova, je zvanično prestao da prima nove narudžbine od kompanije Huawei Technologies u skladu sa novim merama Sjedinjenih Američkih Država koje su donesene sa ciljem da prekinu lanac snabdevanja kineskog giganta, uključujući ključne stavke kao što su čipovi.

PCPress.rs Image

Na udaru Amerike

Portparol kompanije TSMC je saopštio da je u skladu sa novim pravilima o kontroli izvoza donesena odluka da se prestane isporuka čipova kompaniji Huawei i da će se TSMC u potpunosti povinovati zahtevima američkog režima. Istovremeno je potvrđeno da će se aktuelne količine i već dogovoreni poslovi ispoštovati, tako da će Huawei imati nešto vremena da pronađe alternativno rešenje – ukoliko ono uopšte postoji, pošto se procenjuje da će se de facto sa isporukama čipova prestati sredinom septembra, a zvanično je i od američke vlade saopšteno da zabrani ne podležu količine koje su naručene do 15. maja i koje će biti isporučene do 14. septembra.

Kineska vlada je smesta investirala 2,2 milijarde dolara u domaćeg proizvođača čipova SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation)

U petak je američki sekretarijat za trgovinske poslove saopštio da svi ne-američki proizvođači čipova koji koriste američku opremu u svojim postrojenjima ili softver američkih kompanija moraju da se prijave za posebnu licencu ukoliko žele da prodaju bilo kakve čipove kompaniji Huawei. Ovakva odluka u praksi znači prekid svake vrste isporuke za kineskog giganta, a istovremeno i veliku prepreku za sve koji bi želeli da nastave saradnju s kompanijom Huawei, budući da ogroman broj kompanija danas koristi neki vid američke opreme u svojim proizvodnim postrojenjima.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

PCPress.rs Image

TSMC između dve vatre

Huawei se umnogome oslanja na partnera kao što je TSMC. Njegovi Kirin čipovi su bazirani na ARM tehnologiji (britanska kompanija), ali sam Huawei ne proizvodi ove, kao ni mnoge druge čipove koji se koriste u njegovim uređajima, već ih naručuje od specijalizovanih globalnih proizvođača čipova, među kojima je vodeći svakako TSMC. Interesantno je da je TSMC pre samo koji dan objavio planove da izgradi fabriku čipova u Arizoni, što je američki državni sekretar i bivši direktor Centralne Obaveštajne Agencije (CIA) Mike Pompeo pozdravio, nazvavši taj potez velikim podstrekom za nacionalnu bezbednost SAD i jednim od vidova “obuzdavanja” Kine. Akcije TSMC-a su pale na berzi 2% po objavi ovih vesti.

Huawei je drugi klijent po veličini za TSMC, odmah iza Apple-a. Njegove narudžbine čine između 15 i 20 odsto godišnjeg prihoda tajvanskog proizvođača čipova. HiSilicon Technologies, ogranak kompanije Huawei koji se bavi dizajnom čipova, nije naručivao iste samo od TSMC-a – na listi je i Win Semiconductors, za koga se očekuje da bi mogao da preuzme dobar deo narudžbina. Naravno, ostaje upitno koliko njegovi kapaciteti mogu to da podnesu i da li bi se eventualno proširenje, koje bi svakako bilo neophodno, moglo obaviti dovoljno brzo. Huawei je saopštio da će se obratiti i drugim proizvođačima, uključujući i evropski STMicroelectronics, te pokrenuti nove inicijative u domenu dizajna čipova, ali su to sve dugoročne mere.

Pročitajte i:  TSMC dobija 6,6 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

PCPress.rs Image

Kineske reakcije

Iako je do sada delovalo da je Kina reagovala mlako na izazove američkog režima koji se u kontinuitetu upućuje dalekoazijskom džinu, bez obzira da li se na vlasti u datom trenutku nalazi republikansko ili demokratsko krilo vladajuće partije, činjenica da su kineski rukovodioci, ali i poslovično uzdržani šefovi kompanije Huawei počeli da nazivaju stvari pravim imenima i u internacionalnim krugovima upućuje na ozbiljne reakcije.

Richard Yu, CEO consumer odeljenja kompanije Huawei, je rekao da su tobožnje sajberbezbednosne brige američke vlade samo izgovor, ali da je pravi razlog ovakvog odnosa prema kompaniji Huawei pretnja tehnološkoj hegemoniji Sjedinjenih Država. Huawei upravo ovih dana održava veliki skup sa analitičarima, pa se očekuje da će kompanija imati zvanične reakcije na ovu temu, koje će prezentovati upravo tamo. Huawei se spremao na pooštravanje američkih sankcija još od kraja prošle godine i procene analitičara su da kompanija ima zalihe za više od jedne godine kada je reč o čipovima za mrežnu opremu i krucijalnu telekomunikacionu infrastrukturu.

PCPress.rs Image

Iz analitičke kompanije Jefferies Equity Research su saopštili da očekuju da će Kina žestoko odgovoriti ukoliko se ovo ostvari, jer je jasan cilj novih pravila da se zaustavi tehnološki progres koji Huawei ostvaruje, kao i da se naudi širim 5G ambicijama kineske države, te da se dramatično uvećava rizik od novog hladnog rata.

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

Poseban značaj ove odluke ima i sveopšta propaganda u zapadnim medijima o tobožnjoj krivici Kine za epidemiju korona virusa, čime se želi preusmeriti bes i nezadovoljstvo domaćeg stanovništva zbog potpune nespremnosti “slobodnih” zdravstvenih sistema za suočavanje sa epidemijom i nedovoljno ozbiljno shvatanje razmera epidemije, kao i same bolesti. Dovoljno je podsetiti se čuvene izjave britanskog premijera da se ne planiraju bilo kakve mere, već da će se ići na taktiku sticanja “imuniteta krda” po cenu rizika zdravlja. Rizika po druge, budući da je premijeru Borisu Džonsonu, kada se razboleo od korona virusa, obezbeđena vrhunska nega, tako da je on (jedva) uspeo da preživi.

Richard Yu, CEO consumer odeljenja kompanije Huawei, je rekao da su tobožnje sajberbezbednosne brige američke vlade samo izgovor, ali da je pravi razlog ovakvog odnosa prema kompaniji Huawei pretnja tehnološkoj hegemoniji SAD

Huawei je takođe saopštio da će ova odluka imati drastično negativan efekat ne samo na Huawei, već na širok spektar industrija i lance snabdevanja, uključujući i mnoge američke kompanije. Kako bilo, kineska vlada je smesta investirala 2,2 milijarde dolara u domaćeg proizvođača čipova SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation). Pravo pitanje je šta li su čekali do sada…

Facebook komentari: