BIZIT plus

Kineski rover došao do zanimljivih otkrića na Mesecu

U okviru kineske misije Chang’e 4 došlo se do nekih zanimljivih otkrića, te se nakon analiza Mesečeve kore utvrdilo da Zemljin satelit krije određene tajne.

PCPress.rs Image

U naučnom radu koji je objavljen 16. maja eksperti koji učestvuju u misiji otkrili su sastav Mesečeve površine u South Pole-Aitken basenu koji se nalazi na takozvanoj „udaljenoj“ ili „tamnoj strani Meseca“, pa prema novoj teoriji Zemljin satelit nije oduvek bio „hladan i mrtav“ kao danas, već je svoj put započeo kao „veliko i vrelo“ nebesko telo na kojem su se nalazili okeani magme. Okeani su se postepeno hladili te teže minerale deponovali dublje u Mesečevu koru, dok su lakši ostajali na površini i pravili slojeve, tako da se površina uglavnom sastoji od aluminijum silikata. Tako se došlo do novih saznanja o termalnoj evoluciji Meseca, što doprinosi i razumevanju toga kako se formirala unutrašnjost Zemlje.

PCPress.rs Image

Chang’e 4 rover se u Von Kármán krater, koji se nalazi na dnu South Pole-Aitken basena, spustio u januaru 2019, te oslobodio Yutu-2 rover koji sadrži spektrometar koji mu služi za merenje količine svetlosti koja se odbija od površine. Na osnovu proučavanja odbijene svetlosti naučnici su mogli da detektuju minerale i odrede njihov hemijski sastav. Zbog toga je kineska misija prilično važna, budući da se prva fokusira na sastav Mesečeve kore, a dalji rad će doprineti još boljem razumevanju koje bi moglo da rasvetli neke dobro čuvane kosmičke tajne, poput načina na koje su se formirala udaljena nebeska tela.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Izvor: CNet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,