Top50 2023

Kineski rover i zanimljivo otkriće na Marsu

NASA na Marsu ima nekoliko svojih rovera, jedan helikopter i nekoliko sondi. Javnost se informiše o njihovim aktivnostima, a mašine imaju i svoje naloge na društvenim mrežama, gde zainteresovani mogu da saznaju sve što ih zanima. Slično je počela i kineska misija u koju je uključen rover Zhurong, koji je nedavno otkrio geometrijske strukture ispod površine Crvene planete.

PCPress.rs Image

Ne radi se o misterioznim građevinama i drugim naučno-fantastičnim stvarima, već o ledu. Kineska zastava se još pre nekog vremena “zavijorila” na Crvenoj planeti, što je velika stvar ako se ima u vidu da je to bio prvi put da se rover iz ove zemlje našao na Marsu. Misija Tianwen-1 je ka ovoj planeti krenula u julu 2020. godine, a u februaru 2021. se približila cilju. Tom prilikom je ispitala izabranu oblast za sletanje, i to samo nedelju dana nakon što se američki Perseverance uspešno spustio na odredište.

Prva samostalna kineska misija se sastoji od orbitera i rovera, koji su kao jedinstvena letelica u orbitu Crvene planete stigli 10. februara 2021. godine. Ta faza je letelicu dovela na 280 kilometara od površine Marsa, te 59 miliona kilometara daleko od Zemlje, pa je orbiter uključio kameru, kako bi snimio ravnicu Utopia Planitia na koju se i spustio 14. maja iste godine.

Pročitajte i:  Naučnici napravili do sada najbolju sliku crne rupe M87
PCPress.rs Image

Nije ovo prvi put da se priča o vodi i ledu na Marsu – tim naučnika je uz pomoć ExoMars Trace Gas orbitera Evropske svemirske agencije još 2021. godine došao do fascinantnog otkrića: na ovoj planeti postoji ogroman rezervoar skrivene vode.

U pitanju je jedan od najdubljih kanona na Crvenoj planeti – Valles Marineris, koji je deset puta duži i pet puta dublji od Velikog kanjona u američkoj državi Arizona. Do otkrića se došlo uz pomoć instrumenta Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND), koji se nalazi u sklopu orbitera, a zanimljivo je i zbog toga što je najveći deo vode koja je do sada primećena na Marsu u formi leda.

Kineski rover prijavljuje slična otkrića, a u studiji koja je objavljena u magazinu Nature Astronomy može da se  pročita o moćnom radaru kojim je opremljen. Zahvaljujući tom instrumentu je ispod površine u marsovskoj oblasti Utopia Planitia otkrio nekoliko struktura u obliku poligona. Slični prirodni fenomeni su uočeni i na Zemlji, a dokaz su da je i na Marsu bilo vode, što je jedan od uslova za postojanje nekih oblika života.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,