KKR kupio Corel za milijardu dolara

Poznata kanadska kompanija Corel promenila je vlasničku strukturu. Novi vlasnik ove kompanije je KKR, koja ga je otkupila od Vector Capital-a, u čijem vlasništvu je Corel bio od 2003. godine.

PCPress.rs Image

Vrednost ove akvizicije je veća od milijarde dolara. Iako ni jedna od kompanija nije zvanično potvrdila ovaj posao, u javnost je procureo interni memo koji obaveštava zaposlene da je Corel postao deo KKR familije kompanija. Prema tom obaveštenju, KKR je veoma optimističan kada je Corel-ova budućnost u pitanju. Oni planiraju da daju Corel-u finansijsku injekciju koja će obezbediti brži rast, a targetiraće dve linije proizvoda. Prva će biti proširenje postojećeg poslovanja. Corel u svom vlasništvu ima veliki broj popularnih programa (WordPerfect, Corel Draw, WinZip, PaintShop Pro…) čiji razvoj će se nastaviti. Druga linija odnosi se na akvizicije obećavajućih startup kompanija i ulaganje u razvoj njihovog softvera.

Akvizicija Corel-a predstavlja novo poglavlje u dugoj istoriji ove kompanije. Ona je osnovana daleke 1985. godine, u vreme kada su računari još uvek bili u povoju. U to vreme Corel je bio pozicioniran kao potencijalni rival Microsoft-u na polju softvera. To rivalstvo je prošireno 1996. godine, nakon kupovine WordPerfect-a od Novel-a, čime je Corel direktno „napao“ poslovni segment tržišta u kome je već dominirao Word. Microsoft je ipak uspeo da zadrži dominantan udeo na tržištu.

Pročitajte i:  Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina

Corel je dosta rano dospeo na berzu, ali je loše prošao prilikom „pucanja“ prvog dot.com balona. U to vreme je i osnivač kompanije smenjen sa njenog čela, zbog skandala sa mešetarenjem na berzi upotrebom insajderskih informacija. Tu na scenu stupa Vector Capital, koji 2003. kupuje ovu kompaniju i povlači je sa berze. Nakon restruktuiranja, Corel se ponovo vraća na berzu 2006. godine, ali velika ekonomska kriza ponovo utiče na to da kompanija 2010. opet pređe u privatno vlasništvo.

U narednim godinama Corel se fokusira na modernizaciju svoje ponude, nudeći nove modele prodaje svojih proizvoda. Po svemu sudeći ova strategija se isplatila. Ako je kompanija plaćena više od milijardu dolara, to je znatno više nego što je Vector Capital plaćao prilikom kupovine. U prvom pokušaju 2003. godine, plaćena je 124 miliona dolara, a u drugom, kada su Corel-ove akcije bile na veoma niskom nivou, za kupovinu je utrošeno samo 30 miliona dolara.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,