BIZIT plus

Klimatske promene i oporavak od pandemije

Sve je više eksperata koji upozoravaju na negativne posledice oporavka od pandemije, najviše na one koje utiču na životnu sredinu.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da će veća potražnja za fosilnim gorivima ugroziti planove da se emisija štetnih gasova svede na minimum do 2050. godine. Prema poslednjim izveštajima potrošnja ovakvih goriva je od početka 2021. godine porasla za 3,6%, pa sve ukazuje da neće samo poništiti pad iz 2020, već da će otići mnogo dalje od toga. Očekuje se da se već 2022. godine potrošnja ponovo dovede u ravnotežu, ali će pozitivni efekti zavisiti i od onoga što se bude događalo do kraja ove godine.

PCPress.rs Image

Oporavak tako ima svoju cenu, budući da normalizacija kretanja, te rada fabrika, utiče na povećanu emisiju štetnih gasova. Ističe se da ipak nije sve izgubljeno, te da ima i pozitivnih promena. Na prvom mestu je povećana upotreba obnovljivih energija, koje su u nekim zemljama popularnije od fosilnih goriva. Tu je i povećana proizvodnja električnih vozila, ali je potrebno još mnogo napora da bi se negativne promene zaustavile.

Pročitajte i:  Amerikanci kupuju 1,2 miliona EV godišnje 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: