Ko će naslediti Panteliju?

U saradnji sa Adižes institutom organizujemo drugi po redu seminar o tranziciji vlasništva i odgovornosti u privatnim i porodičnim kompanijama, gde ćemo dati odgovore na mnogobrojna pitanja o ovom procesu koji čak 80% kompanija uopšte ne preživi.

PCPress.rs Image

Osnivači su preduzetnici, osobe izražene kreativnosti i spremnosti da preuzmu rizik. To su ljudi koji pokušavaju da udahnu život i razviju ono što samo oni vide u svojim glavama. Samo nekoliko procenata ukupnog stanovništva ima dovoljno velik preduzetnički kapacitet da bude pokretač kompanija. Preduzetnički gen se ne nasleđuje. I među naslednicima, samo je par procenata onih koji mogu biti uspešni preduzetnici. Osnivači su bolji preduzetnici nego naslednici, ali naslednici mogu biti bolji menadžeri. Preduzetnik se rađa, a menadžer i lider se stvara.

Način na koji su osnivači, samonikli i samouki, uzdigli i uspešno vodili svoje kompanije je način na koji su ih samo oni mogli razviti i voditi. Njihovim kompanijama ne može operativno upravljati niko drugi. Kada (ili tačnije ako) se te kompanije urede i profesionalizuju, onda mogu da ih vode naslednici i menadžeri, ako to žele, nauče i ako imaju snage za to.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

PCPress.rs Image

Naslednici mogu da budu daleko bolji menadžeri nego osnivači. Menadžment je zanat koji naslednici mogu naučiti – kako se planira, budžetira, izveštava, podstiču kreativni saradnici, procenjuje rizik pri pokretanju novih poduhvata… Ako naslednici žele oni i mogu da budu na čelu kompanije koje neće zavisiti od preduzetničkog duha (čitaj njuha) osnivača i da vode odgovorne menadžere s kojima će kreirati budžete i godišnje planove, pratiti njihovo izvršenje, donositi strateške odluke o novim tržištima. Vrlo retko se i kod naslednika može javiti unutrašnja preduzetnička pobuda da bude osnivač. Kada se to dogodi, lepši scenario je da naslednik pokrene sopstveni biznis i bude uspešan u tome. Ili, u lošem scenariju, ostaje u porodičnoj kompaniji uz mnogostrana nezadovoljstva zbog čega stradaju i osnivač i naslednik i zaposleni i kompanija.

Osnivači dovode kompanije do šampionskih visina, a naslednici ih na tim visinama mogu održati. Ako znaju kako.

PCPress.rs Image

Prijave se zatvaraju danas u 14 časova! Kompletan program seminara možete pronaći na zvaničnom sajtu! Vidimo se u Klubu poslanika u Tolstojevoj 2, gde će se održati BIZIT seminar u sredu, 11. marta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,