Ko je blogerka koja je pucala u YouTube centrali?

Nasim Aghdam, žena koja je pucala u centrali YouTubea i izvršila samoubistvo, bila je blogerka nezadovoljna načinom na koji streaming servis posluje. Ona je smatrala da je njen kanal o veganskoj ishrani, pravima životinjia, fitnesu i persijskoj kulturi konstantno cenzurisan. Da li je to zaista bio glavni razlog za napad?

Ko je blogerka koja je pucala u YouTube centrali jutjuberka nasim aghdam

Tragični incident je skrenuo pažnju na promene koje je YouTube uveo, a koje se tiču promene načina plaćanja kreatorima sadržaja. Porodica blogerke je rekla da je ona bila besna na kompaniju i da će sigurno uraditi nešto. Čak su upozorili i policiju na njene moguće postupke, koja nije reagovala iako su je primetili kako spava u kolima blizu mesta gde će izvršiti zločin.

YouTube “cenzura” razlog za napad?

Ona se žalila da joj je YouTube upropastio život i da zbog promene u pravilima monetizacije više nema prihode. Kako prenosi NBC, ona se u videu objavljenom u januaru prošle godine žalila kako je YouTube diskriminiše i da dobija manje pregleda. Njen otac je otkrio da je YouTube stopirao plaćanje za njene postove, što je dodatno razbesnelo Nasim.

Pročitajte i:  Google predstavlja fenomenalnu novu Lumiere veštačku inteligenciju za kreiranje video sadržaja
PCPress.rs Image
Screenshot videa koji je YouTube označio kao nepogodan za maloletne

Ona je često koristila priliku da se žali na YouTube, pa je tako na svom sajtu nasimesabz.com između postova o veganskoj ishrani i persijskoj kulturi, često žalila na YouTube. Njen glavni problem je bio da ovaj servis ne deli pošteno prihode sa kreatorima, kao i da ne postoji sloboda govora. Neki od njenih videa su u naslovu na farsi jeziku imali reč “seksi” u kontekstu vežbi.  To je verovatno bio signal YouTubeu da ukine monetizaciju usled novih pooštrenih pravila

Tragičan kraj koji je mogao biti sprečen

Aghdam se konstantno žalila na YouTube pa je tako i na svojoj Instagram nalogu postavila post gde se žali na cenzuru jer, po njenim rečima, “ljudi koji govore istinu nisu pogodni za finansijsku i političku dobit sistema i velikih kompanija”. Njen poslednji video je postavljen pre tri nedelje i bio je posvećen fitnes vežbama za noge.

On je takođe bio označen kao nepogodan za maloletnike, iako je Aghdam potpuno obučena demontstirala vežbe za nove. Njeni nalozi na YouTubeu su uklonjeni uz objašnjenje da je reč o više ozbiljnih prekršaja protivnih YouTube pravilima koja se tiču spamovanja, lažnog sadržaja, prevarantske prakse i drugih prekršaja. Epilog cele priče je da su tri osobe povređene u napadu, dok je Nasim Aghdam podlegla povredama koje je sama sebi nanela. 

Pročitajte i:  YouTube dodaje novu alatku koju generiše AI  

Izvor: Telegraph 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,