BIZIT plus

Ko su najmoćnije žene sveta?

Magazin Fortune objavljuje već dvadesetu godinu za redom listu najmoćnijih žena. Ove godine lista se sastoji od 26 izvršnih direktora koje kontrolišu 1,1 bilion dolara tržišnog kapitala, sedam novih, jedan povratnik i devet žena u tehnološkoj industriji. Predstavljamo vam prvih pet:

5. Sheryl Sandberg

PCPress.rs Image

Ona je COO Facebook-a i osnivač Leanin.org (poznata i kao Lean In Foundation). U junu 2012. izabrana je da uđe u odbor direktora od strane postojećih članova odbora, čime je postala prva žena u Facebook-ovom odboru. Pre nego što se pridružila Facebook-u kao COO, Sandberg je bila potpredsednik globalne online prodaje i operacija u Google-u. Pre Google-a, Sandberg je bila šef osoblja za američkog sekretara trezora Lavrence Summers. Facebook-ov neverovatan rast prihoda od reklama za 2016 (57%, na 26,9 milijardi dolara) lansirao je kompaniju, i cenu njenih akcija, u nove visine pod rukovodstvom Sandberg. Dok se Facebook borio sa lažnim vestima i grupama mržnje na Internetu, uzavrelo političko okruženje je gurnulo Sandberg da češće govori o pitanjima koja su joj važna, uključujući i zdravstvenu zaštitu žena i reformu imigracije. Njena knjiga, Opcija B, o tugovanju i gubitku njenog supruga, došla je na vrh liste bestselera ovog proleća.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

4. Abigail Johnson

PCPress.rs Image

Od 2014. godine Johnson je predsednik i glavni izvršni direktor američke investicione firme Fideliti Investments (FMR), kao i predsednica njene sestre kompanije Fideliti International (FIL). Fideliti je osnovao njen deda Edvard C. Johnson II, a njen otac Edvard C. “Ned” Johnson III ostaje emeritus predsednik FMR-a. Od marta 2013. godine, porodica Johnson posedovala je 49% udela u kompaniji. U novembru 2016. godine, Johnson je imenovana za predsednika i ostaće generalni direktor i predsednik, dobivši punu kontrolu nad Fideliti-om sa 45.000 zaposlenih širom sveta. Bogatstvo Džonsonove je oko 14 milijardi dolara, čineći je jednom od najbogatijih žena na svetu. Fideliti je ostvarila prihod od 15,9 milijardi dolara u 2016. godini, četvrta rekordna godina za redom, dok je imovina pod njenom upravom porasla za nekih 11%, na 5,7 biliona dolara. Ipak, i dalje se trudi da zaustavi odliv iz svojih aktivno upravljanih zajedničkih fondova, investitori su povukli 58 milijardi dolara od proizvoda prošle godine. Kao odgovor, Johnson, koja je preuzela titulu svog oca 2016. godine, podstiče druge delove biznisa, smanjenje finansiranje pasivno investiranih proizvoda i omogućava korisnicima praćenje svojih Bitcoin holdinga.

Pročitajte i:  Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

3. Marillyn Hewson

PCPress.rs Image

Marillyn je predsedavajuća, predsednik i CEO kompanije Lockheed Martin. Dok je predsednik Trump okarakterisao kompanijin F-35 fighter-jet program kao previše skup, vrhovni komandant je ostao neprocenjiv saveznik ove kompanije, koja računa američku vladu kao svog najvećeg kupaca. Izvođač radova je takođe glavni razlog povećanja odbrambenog budžeta Bele kuće, kao i novi poslovi sa oružjem uz podršku Saudijske Arabije. Cena akcija Lockheed-a porasla je za 26% u proteklih godinu dana.

2. Indra Nooyi

PCPress.rs Image

Indra je predsedavajuća i CEO kompanije PepsiCo, druge najveće kompanije po neto prihodu na svetu, koja se bavi proizvodnjom hrane i pića. Indra je u julu ispunila dugogodišnju ulogu predsednika, što je izazvalo sumnju da bi se direktor mogao uputiti u penziju. No, Nooyi tvrdi da nema planova da odstupi, a i zašto bi? Dok je prihod bio ravan u 2016. godini, profit je skočio 16%, kao i akcije, jer se industrija trudi da se prilagodi velikim smenama potrošača. Nooyi je odgovorila pomeranjem portfolija ka zdravijoj hrani. Kompanija je nedavno pokrenula liniju premijum vode, a 2016. godine kupila je proizvođača napitka od kombuhe KeVita.

Pročitajte i:  Najbolje aplikacije za hvatanje beleški: Google Keep

1. Mary Barra

PCPress.rs Image

Barra je predsedavajuća i CEO kompanije General Motors i prva je žena na ovoj poziciji. Već treću godinu za redom na prvom mestu ove liste, Barra je pobedila Teslin Model 3 oko koga se digla prašina na tržištu, sa Chevrolet Bolt EV, koji je lansiran 2016. godine i ima bateriju koja može da izdrži više od Tesline. To je sada najprodavaniji ne-luksuzni čist električni automobil. Barra je takođe zainteresovana i za buduća vozila bez vozača. Nakon prošlogodišnje kupovine startupa-a Cruise Automation koji se bavi tehnologijom autonomnih vozila, GM je započeo testiranje autonomnih Bolt-ova, i njegovog novog servisa za razmenu automobila Maven koji nudi dobre pogodbe vozačima Uber i Lyft. Akcije su se popele za 25% u poslednjih 12 meseci, a prihodi su porasli za 9% u 2016. godini, što je najveći rast prodaje GM u prethodnih nekoliko godina.

Izvor: Fortune

Facebook komentari: